mađarski premijer

Orban kaže da je protiv 'Soroseva čovjeka' Timmermansa na čelu Komisije

01.07.2019 u 22:20

Bionic
Reading

Moguće imenovanje socijalista Fransa Timmermansa za predsjednika Europske komisije može biti odbačeno i samo na temelju toga što je on "čovjek Georga Sorosa", ali glavni razlog zašto ga Višegradska skupina ne podupire je zato što je on "ideološki borac i protiv je svakoga tko ima drugačiji svjetonazor", rekao je mađarski premijer Viktor Orban za novinsku agenciju V4NA u ponedjeljak.

Orban je kazao da je razvoj događaja na summitu EU-a na kojem se biraju čelnici glavnih europskih institucija "poput trilera" i inzistirao je da su "neki europski vođe", uključujući Timmermansa, spitzenkandidata socijaldemokrata i Manfreda Webera, spitzenkandidata pučana, "odlučili da Europsku komisiju treba voditi nepokolebljivi pristaša mreže nevladinih organizacija Georgea Sorosa i liberalne demokracije".

"Našli su pravog borca, Timmermans koji neće tolerirati stajališta različita od njegovih i stajališta koja odstupaju od liberalne demokracije", ustvrdio je Orban.

Upozorio je da će "ta skupina, ako zauzme mjesto predsjednika Komisije, s te pozicije puno godina financirati Soroseve nevladine udruge te će pokušati restrukturirati društva srednje Europe, pogotovo u pogledu migracija", dodao je.

"Nekoliko nas", uključujući Europsku pučku stranku (EPP), Mađarsku i Višegradsku skupinu radi na "zaustavljanju tog procesa", kaže Orban.

Orban drži da bi Timmermans, ako bude izabran, "uveo podjelu istok-zapad u Europskoj uniji, uzrokujući time ogromne probleme". Zemlje Višegradske skupine žele predsjednika Europske komisije koji će promicati suradnju i kompromise istoka i zapada, poručio je Orban.

U nedjelju je EPP odlučio da Timmermans "nikako ne može biti predsjednik Europske komisije" i da bi EPP trebao predložiti nekoga, čak i ako ta osoba nije Weber, rekao je Orban.

Dodao je da te odluke nisu objavljene u međunarodnim medijima. Budući da EPP ne može imati dvije pozicije "morat će odabrati predsjednika Komisije", dodao je. Njemačka kancelarka Angela Merkel i luksemburški europarlamentarac Frank Engel su, prema Orbanu, jedini glasali protiv tih odluka EPP-a.

"Svi su drugi glasali protiv Merkel", a Merkel "nije prihvatila" odluku i, u suradnji s liberalima i socijalistima, predložila je da Weber bude predsjednik Europskog parlamenta, a Timmermans predsjednik Europske komisije.