kongres slovenske demokratske stranke

Orban i Weber kao Janšini gosti govorili o opasnosti od ilegalnih migracija

11.05.2018 u 22:10

Bionic
Reading

Mađarski premijer i predsjednik stranke Fidesz Viktor Orban govorio je u petak kao gost na predizbornom kongresu Slovenske demokratske stranke koju vodi Janez Janša te toj stranci poželio pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima koji se održavaju 3. lipnja, a upozorio je i na za Europu još uvijek neriješen problem migracija

Pozdravljen ovacijama prisutnih na skupu vodstva stranke, njenih zastupnika u Europskom parlamentu, te kandidata za zastupnike u parlamentu, Orban je rekao da danas kad je i dalje suočena s mogućim migracijskim valom koji bi ovaj put mogao doći iz Afrike Europa treba ljude i političare poput Janeza Janše. 'Slovenija i Europa trebaju takve jake i odgovorne državnike, političare s iskustvom koji vole svoju domovinu', kazao je pozdravljajući u Celju kongres 'sestrinske' stranke njegova Fidesza mađarski premijer Orban.

Orban je u govoru rekao da je Europska unija u velikoj migracijskoj krizi 2015/2016 'pokleknula' pred velikim migracijskim valom ljudi druge vjere i kulture, na što su po njegovim riječima neke srednjoeuropske zemlje poput Mađarske morale reagirati i takvoj politici reći ne i to ne samo zbog njih samih nego i zbog cijele Europe koja mora štititi svoje granice i identitet.

'I mi Mađari smo kršćani, želimo pomoći drugim narodima u nevolji, ali ne tako da uništimo vlastitu domovinu', kazao je Orban, upozorivši da bi Europu u budućnosti mogao zahvatiti novi migracijski val, ovaj put iz Afrike, te da EU izbjegličku i migracijsku politiku treba voditi u zemljama iz kojih izbjeglice i migranti dolaze, tako da im materijalno i na druge načine pomaže.

Na problem migracija upozorio je na kongresu Janšine stranke i drugi gost Manfred Weber, čelnik najveće skupine zastupnika u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke (EPP). Zaželjevši Janši pobjedu na predstojećim izborima, on je rekao da je potrebno zaštititi granice Europe i njene kršćanske korijene, te spriječiti ilegalne migracije, a državama u Africi i na Bliskom istoku iz kojih migracije dolaze u Europu pomoći jednom vrstom Marshalllova plana, kakvim su SAD nakon II. svjetskog rata pomogle europskim državama da stanu na noge.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Weber je kazao da stranke iz obitelji europskih pučkih stranaka podržavaju Europu različitosti koja se ogleda u raznolikosti jezika, kultura, povijesnih i drugih specifičnosti, ali da je ono što je Europi zajedničko njeno kršćansko nasljeđe.

Od Portugala do Finske, od Irske do Grčke Europi je jedno zajedničko, a to su mnogobrojne kršćanske crkve koje su svugdje prisutne, kazao je Weber, dodavši da Europa treba braniti svoje kršćanske temelje i svoje vanjske granice.