'ODVRATITI IH OD EUROPE'

Orban: Emigranti su prijetnja demokraciji, neka ostanu u svojoj regiji

22.10.2015 u 11:11

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je od europskih vođa kasno u srijedu da promijene svoju imigracijsku politiku i odvrate migrante od dolaska u Europu , jer u protivnom će se suočiti s političkom krizom i prijetnjom demokratskom poretku

Orban, koji se u četvrtak obraća Europskoj pučkoj stranci na kongresu u Madridu, rekao je za televiziju m1 da europski vođe  nemaju mandat puštati stotine tisuća izbjeglica u Europsku uniju  uz malo ili potpuno bez kontrole.

Svrha je mađarske ograde  duž južne granice odvratiti migrante  od Europe, a ne puštati ih drugim putem do Njemačke, rekao je Orban dodajući da je pozvao balkanske susjede da vrate izbjeglice.

'Ovo destabilizira europsku demokraciju', naglasio je. 'Moramo početi s debatom o budućnosti svojega kontineta iskreno, bez ušutkivanja  radi 'političke korektnosti', bez pretvaranja, govoreći otvoreno', kazao je Orban.

'Moramo slušati ljude i uključiti njihove poglede u svoju politiku. Ne uspijemo li to učiniti, imat ćemo političku krizu na vrhu migrantske krize', kazao je.

Orban je istaknuo da je ispravno da im se ne osigura prolaz do Europe nego da ih se vrati u izbjegličke logore odakle su počeli svoj put, jer 'što dalje odmaknu od svojih problematičnih zemalja, to će biti teže vratiti ih'. Zbog toga, zaključuje on, ti ljudi 'moraju ostati u svojoj regiji' gdje se za njih 'moraju stvoriti ljudski uvjeti' , kazao je mađarski premijer.   

Ograda na hrvatskoj granici podignuta je kako bi se 'zaštitio naš način života i o tome postoji snažan konsenzus u Mađarskoj', rekao je Orban. 'To bi i granice trebale služiti', dodao je.