MEĐUNARODNI ŠVERCERI KOKAINA

Optužnica za Paukovu mrežu pred sudom 13. lipnja

05.06.2012 u 15:46

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud danas je trebao odlučivati o osnovanosti optužnice protiv skupine krijumčara kokainom okupljene oko kanadskog Hrvata Miroslava Aničića, no sjednica optužnog vijeća odgođena je zbog bolesti jednog od odvjetnika za 13. lipnja.

Optužno vijeće sutkinje Rajke Tomerlin Almer tada bi trebalo odlučiti hoće li potvrditi, odbaciti ili USKOK-u vratiti na doradu optužnicu podignutu nakon međunarodne policijske akcije kodnog imena Spider Web (Paukova mreža).

Optužnicom je uz Aničića obuhvaćena i Marina Gašpar koja također ima dvojno hrvatsko i kanadsko državljanstvo, petorica Hrvata, jedan Kolumbijac te muškarac sa srbijanskim i bosanskohercegovačkim državljanstvom.

Svi se terete da su od jeseni 2010. do travnja prošle godine kupovali velike količine kokaina na području Bahama i Dominikanske Republike te drogu unajmljenim privatnim zrakoplovima dopremali u Europu radi preprodaje u Hrvatskoj i zapadnoeruopskim zemljama.

Skupina je razbijena kada je u travnju prošle godine austrijska policija presrela automobil u kojem su bili Aničić i Marina Gašpar s više od 100 kilograma kokaina, čija se vrijednost tada procjenjivala na gotovo četiri milijuna eura. Droga je u Europu dopremljena preko zračne luke u Stuttgartu gdje je prepakirana i skrivena u automobil.

USKOK u optužnici navodi da su članovi skupine prije toga u siječnju prošle godine na Bahamima i u Dominikanskoj Republici kupili 74 kilograma kokaina koji su iznajmljenim privatnim zrakoplovom prevezli u Zagreb. Najmanje 59 kilograma potom su prodali u Hrvatskoj i Sloveniji za 1,9 milijuna eura.

Krijumčari su u Kolumbiji navodno dogovorili i višekratnu kupovinu od 150 do 200 kilograma kokaina. Zbog toga su svojoj 'vezi' na Bahamima predali 400 tisuća eura, no dogovor se zbog njihova uhićenja nije realizirao do kraja.

Među optuženima je i bivši zaposlenik Zračne luke Zagreb koji je u dogovoru s krijumčarima i zaposlenicima zračnih luka u Salzburgu i Stuttgartu dogovarao letove zrakoplova bez propisanih kontrola.