DATUM SUĐENJA JOŠ NEPOZNAT

Optužnica za Brodosplit postala pravomoćna

08.02.2011 u 19:05

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu odbacilo je prigovor na tužbu osmorice optuženika u aferi "Brodosplit" pa se optužnica smatra pravomoćnom, a početak suđenja bit će naknadno određen, potvrdio je danas Hini glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Neven Cambi.

Županijsko državno odvjetništvo je u listopadu 2010. podignulo optužnicu protiv osmorice osumnjičenika tereteći ih da su zlouporabom položaja i pranjem novca u aferi "Brodosplit" oštetili tu tvrtku za 4,7 milijuna dolara.

Po optužnici za zlouporabu položaja prvooptuženik je Drago Maček, koji je u inkriminirano vrijeme zastupao njemački Wessels, naručitelja četiriju tankera, drugooptuženik je tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović, a trećeoptuženik komercijalist brodogradilišta Ante Luetić.

Vukasović i Luetić su, po optužnici, zlouporabili položaj i ovlasti, a Maček ih je poticao na kazneno djelo. Za kazneno djelo pranja novca optuženi su Vukasović, Luetić, Maček, Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Ivan Cesarec, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović.

Afera Brodosplit otkrivena je prije više od četiri godine godine kad je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja se uprava s Wesselsom, koji je naručio četiri tankera, dogovorila o poslu po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, ali je Vukasović sklopio dodatna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju. Kad je Wessels uplatio pet milijuna dolara predujma, Brodosplit je od toga 4,7 milijuna vratio na naručiteljeve ciparske račune. Novac je bio prebačen na račun tvrtke u Austriji, u kojoj je jedini ovlaštenik bio Drago Maček koji je podizao novac i doznačivao ga na račune ostalih optuženika za pranje novca.

Odvjetništvo je bilo zatražilo istragu bez kaznene prijave koju policija nije podnijela smatrajući kako tu nema kaznenog djela.