SARAJEVO

Optužnica protiv šefa HDZ-a BiH na Županijskom tužiteljstvu

02.04.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu preuzelo je od Tužiteljstva Bosne i Hercegovine optužnicu protiv predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića i uskoro će je proslijediti Županijskom sudu, prenijeli su u četvrtak lokalni mediji

SARAJEVO - Optužnica je sarajevskom tužiteljstvu dostavljena 24. ožujka temeljem odluke Suda BiH koji se prošle godine proglasio mjesno nenadležnim za optužnicu što je Čovića teretila za zloporabu službenog položaja i ovlasti u vrijeme dok je obnašao dužnost ministra financija Federacije BiH.

Optužnica protiv Čovića potvrđena je 2006. godine, a teretilo ga se da je protuzakonito oslobodio plaćanja carinskih pristojbi tvrtku Lijanovići iz Širokog Brijega, za što je dobio novčanu naknadu.

Prvostupanjskom presudom Sud BiH Čovića je osudio na pet godina zatvora, a braću Ivanković-Lijanović oslobodio optužbi.

U drugostupanjskom postupku optužnica je, međutim, u cijelosti odbačena s obzirom na to da se sud proglasio nenadležnim.

Kaznena djela za koje se teretilo Čovića sankcionirana su Kaznenim zakonom Federacije BiH.

'Glavni županijski tužitelj će, nakon što pregleda dostavljeni materijal, uputiti optužnicu nadležnom sudu u Sarajevu', stoji u priopćenju što ga je potpisao glavni tužitelj Branko Šljivar.