BORBA PROTIV KORUPCIJE

Optužnica protiv Rončevića ključan je test za EU

15.09.2009 u 08:19

Bionic
Reading

Podizanje optužnice protiv bivšeg ministra obrane i unutarnjih poslova Berislava Rončevića zbog afere kamioni bit će test koji bi Europskoj komisiji mogao biti presudan u ocjeni je li Hrvatska spremna sankcionirati korupciju visokoga profila

S tom se ocjenom složio ministar pravosuđa Ivan Šimonović navodeći kako je funkcioniranje takozvane uskočke vertikale s naglaskom na uspješnu borbu protiv korupcije i organizirana kriminala jedno od ključnih pitanja koja treba riješiti kako bi se nakon slovenske deblokade otvorili pregovori u 23. poglavlju – pravosuđe i ljudska prava, piše Večernji list.

Prema riječima ministra Šimonovića, nakon sporazuma sa Slovenijom, za otvaranje 23. poglavlja treba ići u tri smjera. Prvi je nastavak dijaloga s glavnim haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom.

'Brammertz će do kraja mjeseca doći u Zagreb i tada ćemo podrobnije razmotriti kako prebroditi problem takozvanih topničkih dnevnika', kazao je ministar napominjući da treba vidjeti može li se Brammertzovo nezadovoljstvo suradnjom iz generalnog pretočiti u praktično s konkretno definiranim problemom koji bi se onda rješavao.

Ulazimo u EU 2012.

Kao drugi put navodi jačanje suradnje, ali i diplomatskih aktivnosti prema zemljama koje su blokirale pregovore, a riječ je o Nizozemskoj, Velikoj Britaniji te djelomično Finskoj i Belgiji.

Šimonović ističe da je s Nizozemskom situacija već povoljnija, o čemu svjedoči prošlotjedni posjet nizozemskog ministra pravosuđa Zagrebu kada se obvezao da će jednog svog stručnjaka poslati u Hrvatsku ministru pravosuđa kao savjetnika za reforme u pravosuđu s kojima Nizozemci imaju vlastito iskustvo te kao savjetnika za pripremu za funkcioniranje prilikom ulaska u EU.

Ministar Šimonović smatra kako je realno očekivati da ćemo na početku 2012. biti u EU te da se treba pripremiti za šok ulaska u Uniju. Kao jednu od važnijih aktivnosti Šimonović je naveo da će koncem rujna, na početku listopada ići u Veliku Britaniju gdje će mu osnovna tema s tamošnjim kolegom biti pravosuđe, ali će zacijelo na dnevnom redu biti i deblokada 23. poglavlja.

Kao treći važan potez za deblokadu poglavlja o pravosuđu spominje se molba koju je Ministarstvo pravosuđa još 2. lipnja poslalo raspravnom vijeću Haškog suda zaduženome za predmet 'Gotovina, Čermak i Markač'.

Molbom se traži da vijeće dade ocjenu o suradnji Hrvatske, a vezano za sudski nalog od 16. rujna 2008. o istrazi u vezi s dokumentima koji se odnose na ovaj predmet. Vijeće je u povodu molbe tražilo očitovanje Tužiteljstva, no još nije odlučilo o tome kada će sazvati raspravu.

Ustavne promjene

S obzirom na ostvarivanje potpune neovisnosti pravosuđa najvažnije je, kaže, hoće li Ministarstvo pravosuđa uspjeti izgurati paket pravosudnih zakona (Zakon o sudovima, Zakon o Državnom odvjetništvu...) te ustavne promjene.

Cilj koji se želi postići je uvođenje objektivnih i transparentnih kriterija za zapošljavanje u pravosuđu i napredovanje. Bitan je stoga drukčiji sastav i izbor DSV-a. Po novome, DSV bi imao 11 članova od kojih bi sedmero bilo sudaca koje bi suci sami izabrali, po dvoje bi bili nastavnici pravnih fakulteta te po jedan predstavnik vlasti i oporbe.