SAFARI U NAMIBIJI

Optužnica protiv Husarića vraćena USKOK-u na doradu

21.05.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud danas je USKOK-u vratio na doradu optužnicu protiv bivšeg direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića optuženog da su mu direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor tvrtke Proning Božidar Deduš platili safari u Namibiji kako bi njihovim tvrtkama osigurao poslove s Hrvatskim vodama.

Optužno vijeće sutkinje Tanje Pavelin Borzić ustvrdilo je da USKOK u optužnici treba navesti kako je točno Husarić pogodovao suoptuženicima koji su mu navodno platili safari, s obzirom da u optužnici stoji da je mito dobio za poslove koji su se zaključili i koji se tek trebaju zaključiti.

Optuženi trojac USKOK tereti za primanje i davanja mita u gospodarskom poslovanju te zlouporabe položaja i ovlast. Osim troškova putovanja i lova u Namibiji Husarić je podmićen i dopremom lovačkih trofeja u Hrvatsku.

USKOK tvrdi da je safari na kojem je trojac bio od 1. do 8. lipnja 2009. dogovorio Crneković, pri čemu je kao razlog puta naveo stručno usavršavanje. Deduš je potom u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede "Stručno putovanje - Namibija", a na temelju naloga koji je podnio njegova tvrtka platila mu je troškove.

Crneković je, pak, rezervirao zrakoplovne karte za put te je u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nezakonitu korist, stručnim službama tvrtke kojoj je na čelu naložio plaćanje računa za zrakoplovne karte, da se taj trošak u poslovnim knjigama uvede kao usluga cestovnog prijevoza te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Poslije boravka u Namibiji u Hrvatsku su, tvrde u USKOK-u, dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platila tvrtka kooperant društva u kojem je on direktor.

Nakon što je USKOK u ožujku prošle godine pokrenuo istragu Husarić je javno odbacio sve novinske napise da su Hrvatske vode namještale natječaje i izvlačile novac. Na izravno pitanje je li mu neka tvrtka platila lov u Namibiji tada je odgovorio da od svoje tvrtke nije ništa naplatio te da za godišnji odmor ide kamo želi.