SMRT ČUVENOG KRITIČARA

Optužnica protiv fotografa koji je ubio Glavana

04.01.2010 u 13:51

Bionic
Reading

Protiv Maria Novaka, ludbreškog fotografa s hrvatskim i američkim državljanstvom, podnijet je optužni prijedlog zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja u kojoj je prošle godine smrtno stradao povjesničar umjetnosti i glazbeni kritičar Darko Glavan

Optužnim prijedlogom varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo okrivljenog Novaka tereti se da je oko 0.35 sati 13. srpnja 2009. između Varaždina i naselja Turčin izazvao prometnu nesreću tako što je neprilagođenom brzinom upravljao terenskim automobilom kojim je naletio na pješaka Glavana na kolniku, kojeg nije uočio uslijed smanjene vidljivosti i gustoće prometa. U prometnoj nesreći Glavan je zadobio teške tjelesne ozljede uslijed kojih je preminuo, a obdukcija je kasnije pokazala da je u trenutku smrti imao 2,16 g/kg alkohola u krvi te 2,99 g/kg alkohola u mokraći.

Iako je policija prijavila ludbreškog fotografa i zato što je unesrećenog Glavana ostavio bez pomoći, to kazneno djelo ne navodi se u optužnom prijedlogu, što upućuje na zaključak da je glazbeni kritičar trenutno preminuo pa mu Novak nije mogao spasiti život, odnosno pomoći ni da nije napustio mjesto nesreće. Upravo zbog potonjeg, ludbreškog se fotografa tereti samo za izazivanje prometne nesreće iz nehaja u kojoj je smrtno stradala jedna ili više osoba za što, prema članku 272. Kaznenog zakona može biti kažnjen kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Kolika će kaznu zapravo dobiti, vidjet će se na kraju kaznenog postupka u kojem će se zacijelo otvoriti pitanje kako se glazbeni kritičar našao daleko od stadiona Varteks na kojem je bio na koncertu Carlosa Santane, odnosno kako je mogao zalutati daleko izvan naselja i doći na neosvijetljeni dio prometnice kod Turčina.