AFERA KREDIT

Optuženicima za Podravku završilo suđenje za Slogu

05.05.2011 u 19:45

Bionic
Reading

Na koprivničkom Općinskom sudu 9. svibnja bit će izrečena presuda u tzv. aferi Kredit u kojoj su zbog zajma od pet milijuna kuna koje je Podravka isplatila koprivničkoj obućarskoj tvrtki Sloga optuženi bivši Podravkini čelnici Darko Marinac i Zdravko Šestak te bivši predsjednik uprave koprivničke obućarske tvrtke Sloga Darko Šket

Danas je završeno suđenje spomenutoj trojici. Bivši Podravkini čelnici Šestak i Marinac optuženi su za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i nesavjesno gospodarsko poslovanje zbog zajma od pet milijuna kuna koje je Podravka isplatila Slozi znajući da je ta tvornica pred stečajem. Oni su sklopili sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na Slogine nekretnine.

Po optužnici, oni su u početku travnja 2009. - Šket kao predsjednik uprave društva Sloga d.d. (sada u stečaju), a Šestak kao predsjednik Podravkine uprave i član NO Sloge, znajući da je Sloga pred stečajem i da će svako opterećenje imovine smanjiti mogućnost namirenja njezinih vjerovnika, a kako bi naknadno osigurali povrat pet milijuna kuna zajma, sklopili sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnoga prava na Slogine nekretnine. Time je umanjena vrijednost stečajne mase.

Na današnjoj raspravi svjedočili su predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Vitković je svjedočeći rekao da je Marinac, koji je 2007. bio na čelu Podravke, imao pravo bez znanja uprave odobriti zajam Slogi. Zajam je odobren, ali, po Vitkovićevu mišljenju, nisu korišteni svi instrumenti zaštite naplate.

Naime, on smatra da je kreditiranje trebalo biti pokriveno hipotekom na Sloginu imovinu te je rekao da Podravka nije banka da bi plasirala zajmove.

'Kako to nije učinjeno te je Podravki nevraćanjem zajma nanesena šteta, pokrenuli smo imovinsko-pravni zahtjev za naknadu štete od Marinca', rekao je Vitković.

Damir Polančec rekao je kako je Vlada RH pokušala ozdraviti Slogu, što je bilo uvjetovano prihvaćanjem plana restrukturiranja od Agencije za tržišno natjecanje. AZTN, kao nezavisno tijelo i produžena ruka Europske komisije, odobrio je plan restrukturiranja, ali je njegovu provedbu naknadna svjetska gospodarska kriza osudila na propast. Za Podravkino potraživanje sredstava kredita Polančec je doznao poslije na jednom od sastanaka koji su inicirali predstavnici sindikata Sloge.

Prilikom svjedočenja Damir Polančec je objašnjavao kako je Darko Šket, (danas stečajni upravitelj Peveca), postavljen na čelo Sloge. U užem izboru bili su Zdravko Dimač i Darko Šket

Uspio sam nagovoriti Šketa da preuzme vođenje Sloge, a na kraju se pokazalo da to i njemu i meni nije donijelo ništa dobrog, ispričao je Polančec i objasnio zašto se nije zauzeo za Dimača. Bio sam mišljenja kako on nije uspješan poslovni čovjek, a to me mišljenje sada košta Dimačevog svjedočenja u procesu koji se vodi protiv mene, rekao je Polančec.

Podravkin menadžer Zdravko Dimač, kao svjedok u aferi Spice, nedavno je Polančeca prijavio zbog navodnih prijetnja, a 11. travnja izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Zagrebu odbilo je zahtjev USKOK-a da bivšeg potpredsjednika vlade ponovno pritvori zbog navodnog utjecaja na svjedoke u slučaju Podravka.