SLUČAJ 'KONSTRUKTOR'

Optuženici se očitovali da nisu krivi

10.11.2011 u 18:39

Bionic
Reading

Na današnjem početku suđenja u 'slučaju Konstruktor' sva četvorica optuženika - Željko Žderić, Josip Kuzmanić, Berislav Bašić i Ivica Mladineo - optuženih za zloporabu ovlasti u pretvorbi te splitske građevne tvrtke, izjavili su da se ne osjećaju krivima

Danas su saslušana tri svjedoka optužnice, a suđenje se nastavlja 1. prosinca. Žderić, tadašnji predsjednik uprave Konstruktor-inžinjeringa i predsjednik tadašnjeg upravnog odbora Konstruktora, Mladineo, bivši ravnatelj porezne uprave, te Kuzmanić i Bašić optuženi su da su privatizacijom Konstruktora oštetiti Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) za više od dva milijuna kuna. Po optužnici sva su četvorica od travnja 1992. do konca 1996. imenovani u upravni odbor Konstruktora rješenjem Agencije za restrukturiranje i razvoj radi provedbe pretvorbe te tvrtke te s nakanom da onemoguće pretvorbu društvenog kapitala i uskrate HFP-u cijenu dionica koje se prodaju radnicima, ali nisu završili započetu privatizaciju trgovačkog društva, već su osnovali društvo Konstruktor-inžinjering d.d. Split na koje su simuliranom prodajom prenijeli imovinu Konstruktora. Tako su, po optužnici, počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja.

Svjedok Božo Biuk je rekao kako je glavnu riječ u odlukama u Konstruktoru imao prvookrivljenik Žderić te kako je radeći u Konstruktoru otišao u prijevremenu mirovniu potkraj 1991. jer se nije slagao s politikom poduzeća. 'No i prije i poslije nastavio sam zastupati interese malih dioničara kojima sam i osobno pripadao', dodao je.

'U elaboratu stručnog povjerenstva iz 1992. navodi se da je vrijednost Konstruktora gotovo dvije milijarde hrvatskih dinara, a nakon toga upravni odbor je donio odluku da je vrijednost poduzeća deset puta manja, t.j. 181 milijun. To pouzdano znam', kazao je Biuk i podsjetio kako je o stanju u Konstruktoru, u kojem su, drži, izigrani mali dioničari, pismima izvješćivao DORH i glavnoga državnog odvjetnika te financijsku policiju i Vladu.

Na Biukovo svjedočenje reagirali su branitelji optuženika riječima da Biuk nije mogao biti dioničar, niti zastupati dioničare GP Konstruktora, jer to poduzeće nikad nije bilo dioničarsko društvo. Upozorili su i da je Biuk otišao u mirovinu 1991, a razdoblje koje se spominje u optužnici odnosi se na vrijeme nakon odlaska u mirovinu.

Svjedok Vladimir Barišić iz ekonomsko-financijskoga sektora Konstruktor-inžinjeringa d. d. kazao je kako je tu novonastalu tvrtku utemeljilo građevno poduzeće Konstruktor te da je nova tvrtka prodala 1992. dionice tvrtki Projektni biro, koja je nastala od negdašnjeg OUR-a (organizacije udruženog rada), u Konstruktoru. 'Razlog za takvu prodaju dionica bio je spriječiti odlazak dionica u Jugobanku, a osim toga nije se mogao pronaći drugi kupac i moralo se spasiti Konstruktor-inžinjering od stečaja', kazao je Barišić.

Po njegovim riječima, Konstruktor-inžinjering je dao zajam Projektnom birou, koji Biro nije mogao vratiti te je vratio dionice koje je Konstruktor-inžinjering zatim prodavao radnicima. Objasnio je kako je prije prodaje 'napuhana' vrijednost te tvrtke, ali je onda smanjivana jer u nju nisu mogli ući objekti i pogoni na tadašnjim okupiranim područjima u Hrvatskoj te u Bileći (BiH).

Barišić je, na upite obrane, odgovorio kako je GP Konstruktor 1991. bio u krizi i pred stečajem te mu je stvarna vrijednost tada, kaže, bila '7,5 milijuna tadašnjih njemačkih maraka u minusu'. Objasnio je kako je taj 'minus' nastao jer nisu bilancirani pogoni tvrtke u inozemstvu, a osim toga Konstruktor je tada, drži Barišić, izgubio oko 10,6 milijuna njemačkih maraka u arbitražnim sporovima. Dodao je kako su uzroci teškog stanja u Konstruktoru i ukradena oprema u Keniji i Tanzaniji te gubici u Iraku.

Svjedok Ante Kuzmanić je, potvrdivši da je brat drugookrivljenog Josipa Kuzmanića i da pristaje svjedočiti, rekao da je prodaju Konstruktor-inžinjeringa Projektnom birou poticao prvookrivljeni Žderić. Konstruktor-inžinjering nije mogao dobiti jamstvo banaka te je prodan Projektnom birou, rekao je Kuzmanić

Uoči današnjeg suđenja, uz suglasnost obrane, raspušteno je sudsko vijeće, a postupak vodi sutkinja Ivana Bilušić.