VELIKI MAESTRO

Optuženici odbacili krivnju i po izmijenjenoj optužnici

05.05.2009 u 16:17

Bionic
Reading

Svih osmero optuženih u slučaju 'veliki maestro', među kojima i dvojica bivših potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović i Robert Peša, kazali su danas da se ne osjećaju krivima niti po jednoj točki izmijenjene USKOK-ove optužnice kojom se svi i dalje terete za ista kaznena djela

Optužnicu u jednom od najvećih antikorupcijskih sudskih postupaka USKOK je izmijenio nakon što su optuženi iznijeli svoje obrane, u kojima su odbacili sve što im se stavlja na teret.

Ipak, prvooptuženi Matanović želio je dopuniti obranu, ponavljajući da nije napravio niti jednu službenu radnju koju nije smio počiniti te da nije tražio niti primio mito.

Optužbe da je od USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića, koji se predstavljao kao izaslanik ruskih investitora, tražio milijun i pol eura mita za pomoć u natječaju za zemljište Ciglane Nin, Matanović je odbacio ističući da je na sastancima koje je USKOK tajno snimao dogovarao naknadu za svoj budući angažman kod navodnih investitora.

Oni su mu, dodaje, ponudili da ukoliko dođe do izgradnje luksuznih apartmana na zemljištu nekadašnje ciglane bude voditelj tog projekta, što mu je bilo vrlo zanimljivo.

"Imam 30 godina staža i radio sam na možda najtežem poslu u državnim strukturama. Zato sam razmišljao o ponudi i htio ispitati mogućnosti", kazao je Matanović.

Odbacio je i optužbe o nezakonitostima u Osječkoj pivovari i tvrtki Badel, kao i USKOK-ove tvrdnje da je za Pešu dogovarao nagradu od 200 tisuća eura.

Kazao je da je Pešin angažman u više navrata tražio pouzdanik Kuzmanić. "Točno je da smo razgovarali o nagradi, ali Pešu nikada nisam upoznao s mogućnošću da bi dobio novac", kazao je Matanović.

Suđenje se nastavlja u petak, 8. svibnja, završnim riječima tužiteljstva, dok bi obrana sa svojim završnim riječima trebala početi u ponedjeljak.