SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

Optuženi tvrde da su žrtve USKOK-a

20.09.2010 u 11:35

Bionic
Reading

Robert Matanić, navodni vođa skupine koja je izvela atentat na novinara Ivu Pukanića, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovio da nema nikakve veze s ubojstvom te da ga je USKOK obmanuo i nagovorio na lažni iskaz u zamjenu za slobodu i status zaštićenog svjedoka

U dopuni svoje obrane Robert Matanić je rekao da ostaje pri svemu što je do sada kazao, osim pri iskazu od 22. prosinca 2008. u kojemu je s Pukanićevim ubojstvom povezao optuženog Slobodana Đurovića, ali i Vladimira Zagorca te Stanka Subotića Caneta

Njihova imena USKOK-u su navodno trebala za 'neku veću istragu'.

Matanić je kazao da su svi u USKOK-u i policiji znali da nema veze s Pukanićevim ubojstvom, ali da je na suradnju pristao, jer je mislio da surađuje s ozbiljnim profesionalcima te da će na taj način najbrže izaći iz pritvora.

'No USKOK ne samo da nije objavio istinite činjenice i proveo valjanu istragu nego je iznio lažne dokaze i sve činio kako bi na snazi održao lažnu priču iz optužnice da smo ja i drugi ubili Pukanića', rekao je prvooptuženi.

Kazao je da je jedini dobro izveden dokaz telekomunikacijsko vještačenje iz kojega se vidi da nije pratio Pukanića, ali i da krunski svjedok Tomislav Marjanović nije govorio istinu.

Za njega je još jednom kazao da je 'patološki lažljivac i kleptoman od malena'.

'On doslovno iz nas pravi budale, a isto tako i od vas. Znam i svjestan sam da je osuđen i da želi izbjeći zatvor. Donekle me se i boji, jer sam saznao da me ponovno pokušava iskoristiti te zato što sam mu dobar sa ženom', rekao je Matanović u obrani pred sudskim vijećem.

Kazao je da od optuženika, uz rođaka Luku Matanića i prijatelja Amira Mafalanija koji su, po njegovom mišljenju, uhićeni samo zbog poznanstva s njim, poznaje Bojana Gudurića koji mu je jednom prilikom na spavanje doveo svog poznanika Željka Milovanovića

No tvrdi da nije znao što je Milovanović, koji je optužen kao neposredni izvršitelj atentata, radio u Hrvatskoj, jer se s njime nije družio niti bio u bilo kakvoj kriminalnoj grupi.

Tvrdnje iz optužnice Matanović je pokušao odbaciti i riječima da Gudurić nije mogao biti nikakav snajperist, jer bez naočala ne može gledati ni televiziju i ne zna ništa o oružju.

Slobodana Đurovića opisao je kao osobu koja mu je, bez objašnjenja, pomogla dok je bio u zatvoru u Srbiji, rekavši da sve do uhićenja nije znao da je on kum Sretena Jocića koji je po optužnici za Pukanićevo ubojstvo platio milijun i pol eura, za što mu se sudi u Beogradu.

Nakon prvooptuženog, obranu je počeo iznositi njegov bratić Luka Matanić koji je također odbacio tvrdnje USKOK-a i zanijekao bilo kakvu povezanost s Pukanićevim ubojstvom.