KORUPCIJSKA AFERA

Optužena u slučaju HŽ-a dokazivala porijeklo imovine

01.03.2011 u 20:02

Bionic
Reading

Drugooptužena za izvlačenje novca iz Hrvatskih željeznica Biserka Robić ponovno je danas odbacila iskaz bivšeg suradnika Andrije Sarića na kojem se, među ostalim, temelji optužnica te sudskom vijeću zagrebačkog Županijskog suda dokazivala porijeklo svoje imovine

Bivša direktorica Agita, tvrtke preko koje je navodno iz HŽ-a izvučeno 3,7 milijuna eura, detaljno je opisala poslovne odnose Agita s tvrtkama koje se navode u USKOK-ovoj optužnici, ustvrdivši da joj je u radu osnovna vodilja bio probitak Agita koji je, tvrdi, pod njenim vodstvom dobro poslovao i zarađivao ekstra profit od željezničkog prijevoza na tržištu susjednih zemalja.

Kao i prvooptuženi bivši predsjednik uprave HŽ-a Davorin Kobak, odbacila je iskaz bivšeg suradnika Sarića koji je USKOK-ovim istražiteljima priznao da je s ostalim optuženicima sudjelovao u izvlačenju novca iz HŽ-a te da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune.

Optužena je detaljno pojašnjavala svoje materijalno stanje i porijeklo obiteljske imovine koju je, tvrdi, mahom naslijedila od svojih i suprugovih roditelja.

Robić će sutra odgovarati na pitanja stranaka i sudskog vijeća, nakon čega bi svoju obranu trebao početi optuženi bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević.

Optužene se tereti da su od 2003. do 2008. na temelju lažnih faktura novac prebacili na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH te da su zadržali 3,7 milijuna eura.

Četvero optuženih tereti se za zloporabu položaja i ovlasti te prikrivanje protuzakonito dobivenog novca.