JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Optužba protiv rudara zasad povučena

02.09.2012 u 19:20

Bionic
Reading

Južnoafrički tužitelji privremeno su povukli optužbu protiv 270 rudara optuženih da su ubili 34 kolege rudara štrajkaša koje je zapravo ustrijelila policija, ali najavljuju da će ih možda ponovno optužiti kad završi istraga

Javnost je bila ogorčena optužnicom podignutom u skladu sa zakonom iz vremena aparthejda prema kojem su rudari sudjelovali u 'zajedničkom zločinčkom pothvatu' kad su ubijeni njihovi kolege.

Kolovoško policijsko ubojstvo rudara štrajkaša u rudniku Marikana kojim upravlja proizvođač platine Lonmin najteži je takav incident od kraja bjelačke vladavine 1994. i prizvao je u sjećanje okrutnost iz vremena aparthejda.

'Konačna optužba bit će donesena tek kad istraga završi. Optužba za ubojstvo protiv sadašnjih 270 osumnjičenika bit će i službeno privremeno povučena', rekao je na konferenciji za novinare Nomgcobo Jiba, vršitelj dužnosti šefa tužiteljstva.

Ukupno su 44 osobe ubijene u valu nasilja izazvanom ilegalnim štrajkom i sukobima među sindikatima. I vodeći članovi vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) već su izrazili ogorčenost optužbama. Predsjedniku Jacobu Zumi popularnost zbog toga pada, a protivnici ga optužuju da ga više zanima zaštita industrije i moćnih sindikata nego rudara.