GRAĐANI TRAŽE DEZINSEKCIJU

Opsadno stanje u Zagrebu: Sezona na vrhuncu, u trgovinama nestaje sprejeva protiv komaraca

20.09.2018 u 06:47

Bionic
Reading

Iako komarci u kontinentalnim krajevima tradicionalno nestaju već početkom rujna, kad noćna temperatura padne ispod 15 stupnjeva Celzija, sezona komaraca u Zagrebu ove godine se oduljila. Uz strah od zaraze groznicom Zapadnog Nila, posljednjih dana pojavila se dodatna neugodnost - u mnogim zagrebačkim trgovinama kozmetike i higijenskih potrepština zbog povećane potražnje došlo je do nestašice sprejeva i losiona protiv komaraca (repelenata), a zalihe se neće obnavljati do iduće sezone. Situacija ipak nije alarmantna jer se repelenti mogu nabaviti i u ljekarnama

U DM-u sezona repelenata traje paralelno sa sezonom sunčane njege, a izlaganje tih proizvoda u trgovinama ovih dana je na izdisaju. Međutim dok su na policama još uvijek izloženi kreme i ulja za sunčanje, u nekim trgovinama, poput onih na Trešnjevci i Vrbiku, rasprodani su i posljednji artikli za zaštitu od komaraca, svih proizvođača.

Ove godine zbog izrazite najezde komaraca repelenti su se natprosječno prodavali i zalihe su trenutno smanjene, potvrdili su za tportal u DM-u.

Istovremeno, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar potvrđuju da je povećan broj upita građana za dezinsekcijom komaraca i navode da su tvrtke koje ih suzbijaju stalno na terenu, provodeći propisane mjere. A što je prouzročilo produženu sezonu komaraca i kada možemo očekivati slabljenje njihove aktivnosti?

'Ova godina je već od proljeća pa sve do sada vrlo povoljna za komarce. Ovisno o dijelu godine, prisutne su i dominiraju različite vrste komaraca. Tijekom kolovoza vladale su iznimno povoljne klimatske prilike za razvoj i razmnožavanje vrsta komaraca karakterističnih za ljetno razdoblje. Rujan je također vrlo topao, s visokim dnevnim temperaturama, što pogoduje njihovu stalnom razmnožavanju u različitim i brojnim malim vodama stajaćicama koje su svuda oko nas i koje postaju legla', objašnjava za tportal Ana Klobučar, voditeljica Odjela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, dodajući da slabljenje aktivnosti komaraca možemo očekivati nakon pada temperatura - zahlađenja.

Razvojni ciklus komaraca na ljetnim temperaturama traje samo od pet do sedam dana, nastavlja Klobučar, što znači da se u okolišu stalno razvijaju nove jedinke. Osim kiše, stvaranju legla značajno pogoduju građani jer zbog nepažnje i neznanja drže vodu u različitim kantama, bačvama, predmetima oko kuće u koje pada kišnica, u pliticama lonaca za cvijeće, gumama itd. Stoga je u ovom dijelu godine uklanjanje vode, odnosno briga građana o svojem okruženju iznimno važna. Uklanjanje legla najbolji je pak oblik suzbijanja komaraca.

Druga žrtva groznice Zapadnog Nila

Iz Zavoda, inače, poručuju da sezonu visoke aktivnosti komaraca obilježava i prisutnost tigrastog komarca, vrste koja bode cijeli dan. U Hrvatskoj su, inače, zabilježene ukupno 52 vrste komaraca, a na području Zagreba 31 - većina su molestanti ili napasnici koji ometaju i uznemiruju ljude tijekom svakodnevnih aktivnosti i boravka u prirodi.

  • +7
Bundek Izvor: Cropix / Autor: Vjekoslav Skledar / CROPIX

Mali broj vrsta komaraca može prenositi bolesti, od kojih je zasad najpogubnija groznica (vrućica) Zapadnog Nila. U Klinici za infektivne bolesti 'Fran Mihaljević' u utorak je potvrđena smrt 84-godišnjeg muškaraca, druge žrtve te bolesti u Hrvatskoj od pojave prvih oboljelih s početka srpnja. U istoj bolnici na liječenju je još četvero oboljelih, a svi su životno ugroženi. Repelenti su, inače, jedina konkretna zaštita od uboda komarca - prijenosnika bolesti na otvorenom - a samim time i od zaraze.

'Nakon prijave oboljenja osobe od bolesti koju prenose komarci, na širem području od adrese stanovanja oboljele osobe provode se larvicidne i adulticidne mjere suzbijanja komaraca', poručila je Ana Klobučar.

>>> Od groznice Zapadnog Nila preminuo muškarac iz Zagreba

Larvicidne mjere odnose se na suzbijanje razvojnih oblika komaraca u leglima i provode se kontinuirano, od sredine ožujka do sada, u svim do sada zabilježenim leglima komaraca na području grada, što uključuje raznolika prirodna legla komaraca, potoke, gume u dvorištima tvrtki koje posluju gumama, posude s vodom u vrtovima na području grada te brojna druga mjesta. Suzbijanje letećih komaraca (adulticidne mjere) tijekom ljeta obavljeno je na brojnim lokalitetima na području grada. Osim navedenog, zaključuje Klobučar, važan dio suzbijanja komaraca su terenski izvidi i provedba mjera na područjima na kojima se zabilježi veći broj komaraca.

  • +15
Komarci Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Upite građana o komarcima Grad Zagreb prebacuje na dvije tvrtke koje na gradskom području ove godine provode njihovo suzbijanje: Adria grupu za istočni dio grada i ID 90 za zapadni dio, odakle upozoravaju da legla komaraca mogu niknuti svugdje gdje ima vode, uključujući ulične šahtove u kojima se zadržava voda. Najezde komaraca stoga su povećane upravo u kvartovima s mnogo obiteljskih kuća, u kojima se u dvorištima nalaze posude i različiti predmeti s vodom, poput Trešnjevke i Dubrave.

Tretiranje ranih razvojnih oblika komaraca učinkovitije je od zaprašivanja odraslih jedinki, pa su u tom smislu dojave građana navedenim tvrtkama o tome odakle izlaze komarci veoma korisne. Zaprašivanje, s druge strane, nosi svoje opasnosti za pčele i druge kukce, a provedbena procedura znatno je složenija i sporija jer je potrebno obavijestiti sve relevantne institucije - vatrogasce, policiju, pčelare, ministarstva, zavode... - kako bi se poduzele potrebne predradnje, poput premještanja košnica. Zaprašivanje se, inače, provodi na ograničenim lokalitetima u ranim jutarnjim satima, dok su komarci najaktivniji i dok je manje ljudi na otvorenom, a rezultati takvih akcija su uglavnom odlični, iako kratkog vijeka ako se paralelno ne tretiraju i legla komaraca.

Zabranjeno suzbijanje komaraca avionom u naseljenim područjima

Ana Klobučar pojašnjava da se suzbijanje komaraca na području Grada Zagreba provodi suzbijanjem njihovih razvojnih oblika u leglima te suzbijanjem letećih komaraca sa zemlje, pomoću uređaja koji se nalaze na vozilima ili pomoću ručnih uređaja.

Aviozaprašivanje komaraca u Osijeku prilikom njihove najezde 2013. godine Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

'Suzbijanje komaraca avionom iz zraka u RH u naseljenim područjima zabranjeno je još 1992. godine. Premda su aviotretmani najvidljiviji oblik suzbijanja komaraca, valja naglasiti da su među mjerama za suzbijanje komaraca najmanje učinkoviti, dugoročno su bez učinka, a mogu biti pogubni za neciljane vrste i štetni za okoliš. Na području Grada Zagreba nakon provedenog suzbijanja proljetnih vrsta komaraca nastavljena je provedba mjera suzbijanja tijekom ljeta i trajat će do sredine listopada', najavila je Klobučar.

Zavod za javno zdravstvo

Kako se zaštititi od bolesti koje prenose komarci

Radi smanjenja rizika od infekcija koje se prenose komarcima kao što su npr. infekcije virusom Zapadnog Nila, denge virusom, chikungunya, Zika virusna bolest osim dezinsekcijskih mjera suzbijanja komaraca, preporučene individualne mjere zaštite od komaraca su:
• Primjena repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela (prema uputama proizvođača),
• Izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka, tijekom noći do zore, ako je provedivo
• Nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom, ukoliko to dopuštaju vremenske prilike,
• Primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima,
• Primjena različitih repelenata za prostore,
• Primjena klima-uređaja za rashlađivanje prostora (što ne odgovara komarcima)