BESPUĆIMA DIGITALIZACIJE

'Oprostite, gdje mogu kupiti analni prijamnik?'

03.10.2010 u 10:34

Bionic
Reading

Prelazak s analognog na digitalni TV signal donio je za većinu građana gomilu novih izraza - prijamnik, scart kabel, DVB-T, Set top box, vaučer... I dok su se mnogi kroz tu 'digitalnu šumu' sami uspješno probili, neki su zatražili pomoć na dežurnom telefonu Središnjeg državno ureda za e-Hrvatsku. A upita je bilo kojekakvih...

'Dobar dan. Ja sam kupio DVB-T retriver', pohvalio se jedan gospodin službenicima. Drugi je pitao 'koliko košta digitalni eastriver?', a trećeg je zanimalo gdje se može kupiti - odašiljač, piše Večernji list.

Neki su se posve smeli u svoj sili stručnih izraza, da su na kraju pitanje formulirali ovako:

'Oprostite, gdje je moguće kupiti analni prijamnik?'

Kod onih koji su se sami bacili u akciju dolazilo je do svakojakih situacija, kombinacija i pitanja:

'Stavio sam vanjsku antenu u sobu na ormar. Nešto nije u redu... Je li potrebno uključiti televizor u struju nakon što spojimo digitalni prijamnik?... Spojio sam satelitsku antenu na taj vaš prijamnik i sad nemam signala... S koje strane televizora treba staviti prijamnik?... Ne radi mi digitalni prijamnik. Pa zar ga treba spojiti u struju i na TV?...'.

A evo i nekoliko zanimljivih razgovora stručnih operatera s onima koji su se u muci obratili za pomoć.

'Vama smeta brdo'.

'I što bi ja sad treb’o, pomaknut brdo?'

A neki su pisali 'irektoru za digitalne prijamnike':

'Dragi direktore, pišem vam u ime moga muža Mate koji kruha ne jede deset godina. Umro je. Molim vas da mi dostavite kupon na moje ime jer ja plaćam račun'. Ili: 'Dragi direktore, malo sam zagubio kupon, što mi je činiti'?