OPASNI LETAČI

Oprez! Zagrepčanima prijete rojevi osa, stršljenova i pčela

14.06.2012 u 14:57

Bionic
Reading

Potaknuti nedavnom intervencijom u kojoj je iz stana jedne zagrebačke obitelji izvađeno leglo osa težine čak jedan kilogram, volonteri Pčelarskog dežurstva odlučili su građane upozoriti na opasne 'letače'

'U pola godine obavili smo 228 intervencija. Sezona pčelinjih rojeva uglavnom je za nama, ali nastupa sezona osa i stršljena, po svemu sudeći, jednako bogata s vrhom razvoja krajem kolovoza i početkom rujna', rekao je Damir Rogulja, voditelj projekta Pčelarsko dežurstvo grada Zagreba te predsjednik udruge pčelara Pčelinjak. Pčela, osa i stršljena svake je godine u Zagrebu sve više, a taj fenomen primijećen je i u drugim gradovima svijeta.


'Suvremena biljna proizvodnja uvodi sve novije i opakije pesticide, a kukci koji nam sve više dodijavaju povukli su se u gradove gdje nisu izloženi tim pogubnim utjecajima suvremene poljoprivrede i, kako stvari stoje, iz godine u godinu imat ćemo ih sve više – objasnio je Rogulja te dodao kako su svakako najopasnije ose iz roda Vespula germanica, veličine oko 18 milimetara. Dobri su letači, vrlo su agresivne i izuzetno otrovne, a žive u zajednicama do 6000 jedinki. Grade gnijezda u zemlji vrtova, ventilacijskim otvorima, ormarima na balkonima, lamperiji, kutijama za rolete, potkrovljima te kopaju rupe u zidovima, a može ih se naći diljem Zagreba.

'Pčelarsko dežurstvo, koje djeluje već šest godina, pomladili smo, brojčano osnažili, opremili i organizirali tako da pokrivamo cijelo područje grada, a građane koji dođu u doticaj s osama molimo da ne interveniraju sami nego da nas pozovu na brojeve 112 ili 192', upozorava Rogulja.