BIJELI SE I NA MORU

Oprez! Stižu nam deseci centimetara snijega

26.11.2010 u 13:10

Bionic
Reading

S dolaskom ciklone, koju je tim meteorološke udruge Crometeo nazvao Felicita, u Hrvatsku je stiglo i pogoršanje vremena

Već danas prijepodne snijeg je zabijelio Gorski Kotar i dijelove Like, a do kraja dana proširit će se i na središnju Hrvatsku gdje se glavnina snijega očekuje navečer.

'U gorskim krajevima očekujemo između 10 i 20 centimetara snježnog pokrivača. U središnjoj Hrvatskoj najviše će ga pasti na širem samoborskom području, u Hrvatskom Zagorju, okolici Varaždina te u Međimurju', rekao je za tportal predsjednik udruge Kristijan Božarov.

'Na tom području moglo bi ga mjestimice pasti i više od 10 centimetara. U ostatku središnje Hrvatske očekuje se uglavnom tanji snježni pokrivač debljine nekoliko centimetara. Na zagrebačkom području snijega će najviše pasti na Medvednici - oko 15 centimetara, a u gradu će ga biti znatno manje.

Na području Poreča danas je između 11.30 i 12 sati kratkotrajno padala solika, a na graničnom prijelazu prema Sloveniji - Rupa i Pasjak pada snijeg i stvara se snježni pokrivač. Kratkotrajna pojava snijega nošenog burom tijekom današnjeg dana i noći moguća je i na sjevernom Jadranu. U Rijeci, posebice u zaleđu grada, palo je do poslijepodnevnih sati nekoliko centimetara snijega.

'Već sutra ujutro očekuje se prolazno smirivanje vremena pa će subota biti uglavnom suha i hladna uz moguća sunčana razdoblja. No u nedjelju nam stiže nova promjena vremena s kojom će u gorskim krajevima i na sjeverozapadu ponovno biti snijega, mjestimice i obilnijeg', rekao je Božarov.

Hladno i sljedeći tjedan

I u sljedećem tjednu nastavit će se promjenjivo i relativno hladno vrijeme s povremenim oborinama.

'Jutarnje temperature u kopnenom području uglavnom će biti ispod nule, a najviše dnevne do pet stupnjeva Celzijusovih. Na Jadranu će jutarnje temperature tijekom vikenda biti uglavnom između tri i osam stupnjeva, a najviše dnevne od 10 do 15.

Ove količine snijega mogle bi uzrokovati otežani i usporeni promet, pa se svima koji se odluče na putovanje preporučuje dodatan oprez', upozorio je Božarov.