težak diplomatski gaf

Opozvan austrijski ataše u Izraelu koji se slikao u majici što slavi SS-ovu oklopnu diviziju

22.03.2018 u 21:34

Bionic
Reading

Austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl naredila je jednom od atašea austrijskog veleposlanstva u Izraelu da se hitno vrati u zemlju nakon što je bečki tjednik Falter objavio fotografiju s njegova profila na Facebooku, na kojoj on nosi majicu s natpisima vezanima uz nacističke tenkovske divizije

Austrijski je tisak, naime, objavio fotografiju na kojoj je Jürgen-Michael Kleppich odjeven u majicu s natpisima 'Zauzmi stav!' i 'Frundsberg'. Potonji natpis odnosi se na nacističku oklopnu diviziju koja je u sklopu zloglasnog SS-a sudjelovala u ratnim operacijama u Ukrajini, Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Divizija je dobila ime po Georgu von Frundsbergu, njemačkom vojnom zapovjedniku iz 16. stoljeća, a zanimljivo je kako je pripadnik te tenkovske postrojbe bio književnik i nobelovac Günter Grass. Tjednik Falter pak ističe kako je Kleppich ranije na istoj društvenoj mreži objavio fotografiju svojeg djeda kako pozira u nacističkoj odori.

Kleppich je, inače, član austrijske desničarke Slobodarske stranke, na čijem čelu je Heinz-Christian Strache, odnedavno i austrijski vicekancelar.

Šefica austrijske diplomacije izjavila je u četvrtak navečer kako će Kleppich nakon povratka iz Izraela biti pozvan u policiju na obavijesni razgovor, nakon čega će se odlučiti o daljnjim koracima.

Slobodarsku stranku pedesetih godina prošlog stoljeća osnovali su nekadašnji austrijski nacisti. Iako u stranci ističu kako osuđuju rasizam i ekstremizam, jedan od njihovih visokopozicioniranih članova Udo Landbauer nedavno je morao dati ostavku nakon što je otkriveno kako njegovo bratstvo Germania redovito koristi nacističku pjesmaricu.

Afera oko pjesmarice otkrivena je u saveznoj državi Donja Austrija pred same izbore, kad su mediji objavili izvode iz tekstova u kojima se glorificiraju Holokaust i Treći Reich.

  • +9
Nacistički logori smrti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bratstvo Germania, osnovano za vrijeme Prvog svjetskog rata, dio je mreže nacionalističkih i pronjemačkih organizacija sa sloganom o lojalnosti Njemačkoj u svim njezinim izazovima.