ANALITIČARI UPOZORAVAJU

Opozicija prerano kukuriče

08.07.2010 u 14:01

Bionic
Reading

Unatoč potresima unutar vladajuće koalicije koje izaziva HSLS Darinka Kosora i koji se odvijaju usporedno s peglanjem imidža vladajućih u javnosti kroz darivanje skupih aparata bolnicama ili trenutnom pobjedom HDZ-ove struje u borbi za prevlast na HRT-u te iako se oporba užurbano okuplja, politički analitičari smatraju da će vladajuća koalicija ipak opstati do kraja mandata

'Vladajuća koalicija ide do posljednjeg daha. Joža je rekao da je on nešto potpisao, a ja vjerujem Joži koji je kičma ove koalicije', smatra Anđelko Milardović. S njim se slažu i Višeslav Raos i Davor Gjenero, koji kaže da bi to bilo krajnje neodgovorno u ovoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi.

EU dobici i peglanje imidža

'Vladajući čekaju i nadaju se završetku pristupnih pregovora s EU-om koji bi trebali biti značajan uspjeh i koji će im dići rejting', objašnjava Raos.

Slično razmišlja i Milardović, koji se zapitao: 'Što oni misle, da će im Jadranka tek tako prepustiti zasluge koje će primiti osoba koja će uvesti Hrvatsku u EU? Svi oni žele biti zapisani u neke knjige.'

Za HDZ-ovo peglanje imidža (Darko Milinović u pohodu po lokalnim bolnicama) smatraju da nije povezano s predizbornim aktivnostima direktno. Za Gjenera je on jedini ministar u Vladi koji dijeli odgovornost za reforme s premijerkom dok drugi to izbjegavaju i on si ovakvim postupcima diže rejting. Višeslav Raos smatra da je riječ o pokušaju skretanja pozornosti s problema u kojima se nalazi Vlada.

'HSLS je bivša stranka'

Za Darinka Kosora nitko od analitičara s kojima smo razgovarali ne smatra da je bitan faktor koji bi mogao na išta konkretno utjecati. Davor Gjenero je HSLS nazvao bivšom strankom koja nije u stanju ni samostalno ući u Sabor.

Raos smatra da će HDZ ipak pokušati zadržati HSLS u koaliciji iako im on u ovom trenutku nije nužan, a od dolaska Kosora na čelo stranke ionako se ponašaju već duže vrijeme kao oporba unutar Vlade.

'Smatram da ne bi ni bilo pametno stavljati pod istu kapu HSLS i HNS s obzirom na poznate tenzije koje vladaju među tim strankama', upozorava Raos Zorana Milanovića na moguće probleme.

'Kukuriku koalicija' kasni

I tu dolazimo do pitanja ako, prema mišljenju analitičara, izbori nisu blizu, redovni su tek za godinu i pol, je li oporba onda prerano krenula u kampanju.

'Sve je pitanje taktike i strategije i ako imaju vremena i novca, posebno novca, onda se mogu uputiti u jednu dugu kampanju. U tom slučaju uvijek postoji opasnost od zamora materijala i kod medija i kod birača', smatra Milardović, ali je podsjetio da je za oporbu važno i kakve će vijesti stići iz Budimpešte, na što je Radimir Čačić, dijeleći okolo svima lekcije, izgleda zaboravio.

Oporba i Milanović su već duže vrijeme u kampanji, još od okupljanja takozvane 'kukuriku koalicije', ali, smatra Raos, strateški je loš potez što ona još uvijek nije formalizirana. Milanović je formaliziranje najavio tek kad bude poznat datum izbora što je, smatra Raos, prekasno.

HDZ nema razloga za strah?

Za kaotičnu situaciju na HRT-u Raos kaže da je prenestabilna da bi trenutan odnos snaga mogao donijeti neku korist HDZ-u, posebno jer danas je utjecaj državne televizije znatno manji nego je to bio zahvaljujući razvoju drugih televizijskih kuća, lokalnih, ali i internetskih medija, a ne treba zaboraviti da se novine i dalje čitaju iako se ne kupuju, barem na internetu.

'To su pokazali i predsjednički izbori', naglasio je on. Za Gjenera je procese na HRT-u zaista teško razumjeti, ali ne vjeruje da iza svega stoji neki 'master plan'.

Dakle, sve dok je HSS stabilan i pouzdan koalicijski partner, straha za opstojnost koalicije nema, bez obzira na glasove koji dopiru iz HSLS-a i iz dosta suzdržanog SDSS-a. Ovakve oporbe se ionako ne moraju bojati, eventualno sindikalnog referenduma o ZOR-u.