bez potpore većine

Oporbenjaci zbog afere INA tražili podatke o raspolaganju energentima u Hrvatskoj; nije im prošlo

29.11.2022 u 12:44

Bionic
Reading

Zaključak jedanaest oporbenih klubova o raspolaganju energentima u Hrvatskoj, koji je potaknut aferom u Ini, nije u utorak u Saboru dobio potporu vladajuće većine

Jedanaest oporbenih klubova zatražilo je od Sabora da obveže Vladu da mu dostavi niz podataka koji se tiču raspolaganja energentima koji se proizvode u Hrvatskoj i energetske politike.

Među njima su prosječne maloprodajne cijene plina i nafte za ovu, prošlu i pretprošlu godinu, prosječne cijene izvezene nafte i plina po mjesecima s naznakom zemlje u koju se izvozi, postotak i iznos naplaćenih koncesija itd.

Zaključak su predložili klubovi zastupnika SDP-a, Socijaldemokrata, Mosta, Domovinskog pokreta, Zeleno-lijevog bloka, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, HSS-a i RF-a, IDS-a, Za pravednu Hrvatsku te Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika.

Potporu nije dobio ni zaključak Kluba zeleno-lijevog bloka podnesen na prijedlog državnog proračuna za 2023. kojim je zatražio da Sabor obveže Vladu da u roku 15 dana pokrene pokrene postupak izlaska Hrvatske iz međunarodnog Ugovora o energetskoj povelji.

Sandra Benčić (KZL) ističe da su izlazak iz energetske povelje najavile brojne europske zemlje jer se radi o ugovoru koji omogućuje korporacijama koje trguju fosilnim gorivima da tuže države zbog napretka u energetskoj tranziciji i gubitka dobiti.

„Upravo je po tom ugovoru Mol tužio Hrvatsku i dobio odštetu u vrijednosti od gotovo dvije milijarde kuna”, kazala je.

Istu sudbinu doživio je i zaključak Kluba Mosta na Zakon o izvršavanju državnog proračuna, kojim bi Sabor obvezao Vladu da povuče taj zakon i makne odredbu prema kojoj Sabor prenosi nekom drugom ovlast da zaduži Hrvatsku, a istovremeno se ne zna u kojem obliku i kako.

Odluke o pomoći Ukrajini trebaju se donositi odlukom Vlade i Sabora, a ne davati bjanko zadužnice Europskoj komisiji, drže u Mostu.