puhovski objašnjava

Oporbeni saveznici u klinču: Što je u pozadini sukoba 'vođa s felerom'

14.11.2017 u 16:32

Bionic
Reading

'Pogriješili smo' - tim je riječima Krešo Beljak progovorio o izbivanju HSS-ovih zastupnika s glasanja o opozivu Vlade. Zbog takvog poteza u Saboru uznemirili su se duhovi u SDP-u, a počelo se postavljati i pitanje o budućnosti koalicije

Iako su prije ljeta potpisali koalicijski sporazum i obećali se jedni drugima za sljedeće parlamentarne izbore, nedolazak HSS-ovaca na glasanje o opozivu Vlade krajem prošlog tjedna narušio je odnose koalicijskih partnera. Neki u SDP-u, poput Miranda Mrsića i Zlatka Komadine, otvoreno su počeli govoriti da je možda vrijeme da se raskine koalicija s HSS-om i da SDP samostalno ide na izbore.

No, s druge strane, nema ljutnje kod šefa SDP-a. 'Redovno smo u kontaktu, čuli smo se i danas i jučer. Gospodin Beljak jasno je rekao da je riječ o pogrešci. Nemojmo nasjedati na spinove. Čuo sam prošlih dana to da se prekida suradnja SDP-a i HSS-a, ali sam čuo i to da sam izgubio izbore u Norveškoj. Nemojte nasjedati na spinove koji se šire kako bi se prikrio ortakluk i izvlačenje novca. HSS je vrlo jasna opozicijska stranka, to je bio njihov propust, no od toga se pokušava napraviti puno veća tema nego što jest', kazao je Bernardić.

Ako se pita političkog analitičara Žarka Puhovskog, i bez ovih novih trzavica sudbina koalicije SDP-a i HSS-a je na klimavim nogama.

'Postoji opasnost da se koalicija raspadne jer imamo čudan spoj. Na jednoj strani je vođa s nikakvom strankom, a na drugoj strani stranka s nikakvim vođom. Krešo Beljak, iako za to nema podlogu u rejtingu, smatra sebe superiornijim Bernardiću i to neće moći tako funkcionirati. Ili će se u SDP-u pojaviti netko s autoritetom, tko će dovesti u red stranku, ali i manje partnere, ili će Beljak pokušati igrati vođu oporbe, za što nema nikakvih pretpostavki. Ne zaboravimo da je to umalo i Pernaru pošlo za rukom', smatra Puhovski.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Iako Mirando Mrsić smatra da HSS koketira s HDZ-om, Puhovski sumnja u to da HSS išta radi iza leđa SDP-a.

'To mi se čini nevjerojatnim. Čini mi se vjerojatnijim to da HSS igra s Mostom, da bi oni i Most mogli biti usporedivi sa SDP-om. To bi matematički imalo smisla. No mislim da Plenkoviću sada ne treba HSS jer su se njegovi aktualni partneri pokazali discipliniranima. Samo da se dogodi neka teška situacija i da otpadne netko od partnera, bilo bi govora o tome da ih se nadomjesti', kaže Puhovski.

  • +23
Krešo Beljak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Beljak je nakon prozivki za nepojavljivanje na glasanju priznao grešku, no jasno je uputio i poruku Bernardiću. Beljak se naime nada okupljanju cijele oporbe na jednoj platformi, a to okupljanje, smatra, treba inicirati šef SDP-a Bernardić.

'To je vrsta trika jer Beljak zna da Bernardić ne može okupiti oporbu pa ga želi iskušavati da pokaže njegovu nesposobnost', zaključuje Puhovski.