ANALITIČARI O PROGLASU KOALICIJE

Oporbeni dan D ili nespretna slučajnost?

23.11.2010 u 14:25

Bionic
Reading

Potpisivanje deklaracije Saveza za promjene Kukuriku koalicije kao dobar potez ili nespretna i neželjena koincidencija s datumom još jednog oporbenog poraza, premda su do prije koji dan najavljivali upravo suprotno - dvojba je to koju su u razgovoru za tportal iznijeli politički analitičari

Savez za promjene mogao bi promjene doista i donijeti pobijedi li na izborima, za što ima dobre šanse, smatra politički analitičar Višeslav Raos.

Deklaracija koju su u Kastvu potpisali SDP, HNS, IDS te HSU i koja predstavlja vrijednosnu i programsku osnovu okupljanja tih stranaka uoči idućih parlamentarnih izbora 'dobro je sročena, ali nije spektakularna niti donosi nešto novo', kazao je Raos.

Dodaje da 'to nije ništa što već nismo čuli u istupima oporbenih šefova, ali dobro je da su detektirali da je Hrvatska u društvenoj krizi i da zagovaraju društvenu transformaciju; pritom, naravno, nude sebe kao one koji će tu transformaciju i provesti'.

Da novina uopće nema, upozorava i politički analitičar Davor Gjenero, koji kaže da 'ova pristojno napisana izjava postoji od devetog mjeseca te da su je napisale dvije osobe koje su ono najbolje od dvije stranke – SDP-ov Neven Mimica te HNS-ova Vesna Pusić'.

'NIJE RIJEČ O PRAVOM KOALICIJSKOM SPORAZUMU'

Tim više mu je, kaže, čudno što se baš danas išlo potpisivati taj dokument i nije mu jasno što se time dobiva, pogotovo s obzirom na to da je riječ o dokumentu koji je tek malo čvršći od onog inicijalnog, i to u smislu da sad postoji potpis na papiru: 'Ipak, jasno je da su sad bivše stranke, poput one kojoj se već zaboravilo i ime HSLS, izvan ove igre.'

S druge strane, 'nije to koalicijski sporazum u punom smislu riječi jer tu nema ni diobe obaveza i odgovornosti koje iz takvog sporazuma proizlaze', upozorava Gjenero.

I Raos smatra da 'ovo svakako nije i program za izbore, nego samo predstavlja osnovicu koju će se dalje moći razrađivati pred same izbore, premda je, i to je posve jasno, neformalna predizborna kampanja već počela'.

'Nema tu stoga nikakvih konkretiziranih stvari, a od onih očekivanih, tu je porezna reforma u smjeru većega oporezivanja prihoda od imovine i kapitala: 'U suštini, riječ je o tome da je sve napisano logičan nastavak njihovih dosadašnjih akcija', zaključuje Raos.

Što se tiče tajminga potpisivanja izjave, smatra da on 'nipošto nije slučajan i da je dobro pogođen'. S druge strane, tu je ipak 'markiranje' s izglasavanja proračuna u Saboru, a Raos smatra da je 'opozicija trebala biti u Saboru, ali nije to presudno - htjeli su profilirati sebe, što su, prije ovoga danas, činili saborskom taktikom'.

Mnogi bi na ovo primijetili da se baš i ne čini da oporba ima taktiku, pogotovo ne u smislu akcije, već eventualno reakcije, na što Raos kaže da je, istina, 'primjetan strah SDP-a u Saboru pri nastupu u predlaganju ideja, ali da je to zato što, poučeni iskustvom, strahuju da će Vlada prisvojiti njihova rješenja, pa ne prosipaju prijedloge'.

Gjenero, pak, još jednom naglašava 'začuđenost potpisivanjem deklaracije na dan dok se u Saboru izglasavao proračun protiv kojeg se oporba digla i zbog kojeg je SDP najavljivao da će ova vlada pasti, kad već nije pala na jednako neuspješnom i suvišnom izglasavanju nepovjerenja'. Gjeneru se, stoga, to potpisivanje čini kao 'dovođenje koalicijskih partnera u svojevrsnu poziciju zatočenika krivih Milanovićevih političkih procjena'

'HSU BI MOGAO POSTATI NOVI HSS'

S obzirom na to i kad se prisjetimo kako je situacija izgledala i prije prošlih parlamentarnih izbora, postoji strah od reprize, zaključuje Gjenero te kaže da bi, 'da su sada izbori, koalicija zasigurno pobijedila, ali uz ovakvu seriju političkih grešaka, sve je moguće'.



'Kukuriku koalicija ima dobre šanse za pobjedu na izborima, no ne smije se opustiti i u obzir treba uzeti da su građani izgubili povjerenje u politiku i političke institucije'. Tim više, bit će zanimljivo pratiti odnose u koaliciji, pogotovo među dvojcem Milanović - Čačić, s obzirom na izražene osobnosti u smislu samopoimanja liderskog statusa.

Raos upozorava da će njih dvojica mora pokazati odgovornost i smisao prosudbe onoga što je najbolje za koaliciju: 'Čačić već ima iskustva s koalicijama i toga se mora sjetiti te dokazati da je odgovoran, dok će Milanović tek morati postati istinski lider, pogotovo kad se sjetimo epizode sa zavrzlamom oko Ljube Jurčića za premijera na prošlim parlamentarnim izborima.'

No pravi i najveći bi problem, prema Raosu, mogao zapravo biti 'HSU, i to onako kao što je to HSS aktualnoj vladi jer je riječ o strankama koje se drže određenog dijela građana i zbog čega prisiljavaju ostale partnere na ustupke'.