PROMETNA NESREĆA U VINKOVCIMA

[ANKETA] Oporba traži odlazak Gabrijele Žalac, pitamo vas treba li ministrica dati ostavku

10.03.2019 u 10:34

Bionic
Reading

Dan nakon što je ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac sudjelovala u prometnoj nesreći u kojoj je naletjela na desetogodišnju djevojčicu, oporba sve glasnije traži njenu ostavku. Problem je, naime, nastao nakon što se doznalo da je Žalac automobil vozila bez važeće vozačke dozvole

Prema policijskom priopćenju, djevojčica na koju je svojim automobilom naletjela Žalac istrčala je na cestu van pješačkog prijelaza.

I dok su prvi komentari bili da se to svakome može dogoditi, situacija je postala neugodna za ministricu kada se doznalo da je vozila bez važeće vozačke dozvole. Kaznu za takvu vožnju platila je na licu mjesta, a kako je pojasnila u Facebook statusu propustila je produljiti vozačku dozvolu, zbog čega se i ispričala javnosti.

No, mnoge to nije zadovoljilo jer smatraju da je ministrica ipak prekršila zakon te da, ako ništa drugo, onda zbog moralne odgovornosti mora podnijeti ostavku.

Među prvima je to zatražio čelnik Demokrata Mirando Mrsić.

S njime se slaže i SDP-ov Joško Klisović. 'Za ovakvo ponašanje ministrice nema opravdanja. Vožnja bez valjane vozačke! Političar ako drži do sebe i svoje funkcije, kao i do građana u ovakvom slučaju ima samo jednu opciju. Ostavka!', napisao je.

Iz Vlade su pak jučer poručili da Žalac nije podnijela ostavku, te da od nje to niit ne očekuju. Na to je reagirao HSS.

Sam premijer Andrej Plenković jučer se nije oglasio, ali je nedavno kada se zbog tragedije na Pagu tražila ostavka ministrice Nade Murganić kazao kako je 'naviknut na sport traženja ostavki'.

I dok iz Vlade uredno odbacuju zahtjeve za ostavkama, u Europi je praksa nešto drugačija i ministri u nekim drugim državama, čak i kada nisu direktno krivi, podnose ostavke zbog moralne odgovornosti.

Tako je 1995. zamjenica švedskog premijera Mona Sahlin podnijela ostavku kada se doznalo da je službenom karticom kupovala špeceraj, na što je potrošila 30-ak tisuća kuna. Novac je odmah vratila, no ostavku je ipak podnijela.

  • +22
Gabrijela Žalac Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Norveški ministar Per Sandberg podnio je pak ostavku nakon što se otkrilo da je na odmor u Iran nosio službeni telefon čime je prekršio sigurnosne protokole.

U Hrvatskoj je pak jedina ostavku podnijela Ana Stavljenić Rukavina, i to zbog afere Baxter iako pri tome nije bila izravno odgovorna.