SLOVENIJA

Oporba predlaže testiranje političara na droge

06.03.2011 u 20:30

Bionic
Reading

Prema zakonskom prijedlogu koji je podnijela oporba u Sloveniji, članovi parlamenta i vlade, te premijer i predsjednik države ubuduće bi se trebali podvrgavali obveznom testiranju kako bi dokazali da ne uživaju droge

Prijedlog je izazvao i razmišljanja bi li takvo testiranje kršilo pravo na zaštitu osobnih podataka koje jamči ustav. Slovenska demokratska stranka (SDS) čiji su zastupnici dali prijedlog zakona u proceduru u nedjelju je u izjavi za javnost, pojašnjavajući smisao prijedloga, navela da bi takav zakon bio u javnom interesu.

Najviši političari i dužnosnici donose odluke važne za sve građane, pa oni imaju pravo znati jesu li političari kojima daju svoj mandat 'čisti' od droga ili ne, navode zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Rezerve oko kršenja ustavnih prava koje bi navodno izazvao takav zakon, predlagači odbacuju uzvraćajući kako i policija ima pravo na testiranje vozača na prisutnost alkohola ili droga zbog sigurnosti ostalih sudionika u prometu.

Uz to, zakon o testiranju političara na droge, tvrdi slovenska opozicija, otklonio bi sumnje i špekulacije koje se oko toga nekad pojavljuju u javnosti.

Tijekom javnih polemika oko tog pitanja koje već nekoliko mjeseci okupiraju slovensku javnost, testiranju na droge dobrovoljno se podvrgnula samo ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal.