što se priča u saborskim hodnicima

Oporba pozdravila mogućnost sazivanja VNS-a, ali poručuju: 'Moglo je i ranije'

05.05.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Saborska oporba pozdravila je u četvrtak poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) o BiH, a smatra da je to trebao učiniti ranije i na druge teme.

„Bilo bi dobro da se taj sastanak održi i da nakon tog sastanka Hrvatska ima jedinstvenu vanjsku politiku”, izjavio je zastupnik SDP-a Arsen Bauk.

Predsjednik je predložio sastanak zbog BiH, a ostavio je otvorenu mogućnost da se na toj sjednici raspravi i ono što je tražio premijer, rekao je Bauk.

Nije želio ulaziti u ocjenu je li sjednica VNS-a trebala biti sazvana ranije na temu rata u Ukrajini i pada drona na Zagreb. Predsjednik je jasno izložio svoje stavove i nemam što tome dodati, ne bih ta tri događaja uspoređivao, kazao je.

Bauk je ocijenio da stajališta Milanovića i Plenkovića oko BiH nisu suprotstavljena jer se obojica zalažu za promjenu izbornog zakona i promjenu položaja Hrvata, a jedina je razlika u metodama dolaska do tog cilja.

„I jednom i drugom raste rejting zbog svađe, tako da ne vjerujem da će uskoro prestati”, smatra Bauk.

Hrvati u BiH - najvažnije nacionalno pitanje

Sjednica VNS-a mora se sazvati jer je pitanje Hrvata u BiH naše najvažnije nacionalno pitanje. U vezi rata u Ukrajini svi politički akteri u državi imaju identičan stav i oko toga nema nikakvih dvojbi, ali ima dvojbi oko toga kako netko misli pomoći Hrvatima u BiH, poručuje predsjednik Mosta Božo Petrov.

Petrov kaže kako bi volio da, kao što smo jasno stali na stranu Ukrajine, na isti način stanemo bespogovorno uz Hrvate u BiH i imamo jasan politički stav o pomoći Hrvatske njima.

Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) inicijativu za sjednicu VNS-a ocijenio je dobrodošlom nakon dvomjesečne šutnje. "Vrlo je važno za hrvatski narod i nacionalne interese da dva ključna čovjeka razgovaraju i donesu službene stavove o BIH, ratu u Ukrajini i proširenju NATO-a, da se ne brukamo po svijetu”, kazao je.

I Ivan Penava (DP) pozdravlja sazivanje sjednice, jer "dva brda" trebaju razgovarati, surađivati i kreirati određene politike. To im je dužnost, kakvo god imali mišljenje jedan o drugome, tu su zbog građana, a ne samih sebe, kazao je.

Milanović se dosad oglušivao na premijerov poziv za sjednicom VNS-a zbog ruske agresije na Ukrajinu, da bi u srijedu poslao poziv za sazivanjem sjednice zbog situacije u BiH.