kreće u proceduru

Oporba traži opoziv Kujundžića: On je gospodin Obećanović, šteti zdravlju hrvatskih građana

28.09.2018 u 11:21

Bionic
Reading

Ujedinjena oporba i službeno će u saborsku proceduru danas predati zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. S 31 potpisom traže da Kujundžić ili sam da ostavku ili da ga Plenković smijeni

Govoreći o zahtjevu za opozivom, koji je inicirao Most, Ines Strenja-Linić podsjetila je na sve razloge zbog kojih smatraju da ministar zdravstva Milan Kujundžić mora otići. 'On je u posljednje dvije godine propustio mnogo toga učiniti, a ono što je najbitnije - propustio je hrvatsko zdravstvo učiniti barem malo boljim. Propustio je učiniti ijednu reformu unutar sustava zdravstva', kazala je Strenja-Linić.

Podsjetila je na 'propuste u organizaciji hitne medicinske pomoći', organizaciji hitne helikopterske službe, unapređenju domova zdravlja, preventivi što se tiče malignih bolesti i uređenju lista čekanja koje su, poručila je Strenja-Linić, sve dulje i dulje.

'Milan Kujundžić ministar je zdravstva već skoro dvije godine. Možete li se sjetiti ičega pozitivnog što je napravio u sektoru zdravstva? Odgovor je jednostavan - ne, ništa', kazao je SDP-ov Željko Jovanović, podsjetivši da je oporba u posljednje dvije godine nudila svoja rješenja, no on to nije prihvatio.

'Posebno ističem grubo vrijeđanje svih onih koji su upozoravali na njegove propuste, osobito vrijeđanje kolega liječnika, što dovodi u pitanje ministrov kredibilitet', dodao je.

'Kujundžić u posljednje dvije godine nije napravio apsolutno ništa, a najmanje je poštivao program Vjerodostojno', kazao je Branimir Bunjac iz Živog zida. S obzirom na to da je Hrvatska u vrhu po postotku smrtnosti od raka, Bunjac je podsjetio da su Kujundžića upozoravali da donese Nacionalnu strategiju borbe protiv raka, no da ni to nije napravio.

  • +5
Zastupnici oporbe o pokretanju opoziva ministra Kujundžića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Pacijent mora biti u fokusu brige ministra, a njega uopće nije briga. Sustav domova zdravlja se urušio, a Kujundžić ništa nije poduzeo. Najbolje bi bilo da da ostavku, da se vrati u bolnički sustav i da na taj način pomogne kod smanjenja lista čekanja. Kakav je on ministar, najbolje pokazuje i odnos premijera Plenkovića i ministra prema njemu jer i u Saboru sjedi na pomoćnom stolcu - nema mjesta za njega među ministrima. Pa kad već nema mjesta za njega, neka se vrati u bolnički sustav', poručio je HSS-ov Davor Vlaović.

Bačić: Kujundžić će ostati ministar

Zahtjev oporbe za opozivom nije zabrinuo predsjednika HDZ-ovog kluba Branka Bačića. 'On je član Vlade, a vladajuća koalicija je stabilna i podržava rad Vlade, pa će Kujundžić i nakon rasprave u Saboru ostati ministar', rekao je novinarima u Saboru. Uvjeren je da će i koalicijski partneri podržati Kujundžića.

Upitan za komentare da bi oporba tako mogla pomoći premijeru Plenkoviću  da se riješi još jednog pripadnika desne struje u HDZ-u, Bačić kaže: 'To su spekulacije i naklapanja. Rekao sam da je Vlada Andreja Plenkovića stabilna i podržat ćemo sve ministre. Oporba ima legitimno pravo pokušavati raditi pukotine u Vladi i vladajućoj koaliciji, ali kako im je propalo već pet zahtjeva za opoziv tako će biti i s ovim.'

 

Most je kao inicijalni partner u Plenkovićevoj vladi podržavao Kujundžića, pa je Strenja-Linić, na upit novinara, pojasnila što se promijenilo. 'Mi smo tada prihvatili plan rada Vlade i dali smo jedno vrijeme da vidimo hoće li se to ostvariti. Njegov prethodnik, ministar Darko Nakić, bio je puno operativniji. Svakom date određeni period da se snađe, no brzo se pokazalo da je jedan od najnekvalitetnijih ministara zdravstva', poručila je.

'Ministar Kujundžić je gospodin Obećanović koji je napisao i da će svi hitni pregledi biti obavljeni trenutačno, a svi nehitni unutar šest mjeseci. Moj kolega u Rijeci dao mi je svoju uputnicu prema kojoj je naručen na magnetnu rezonancu u siječnju 2021. Je li to šest mjeseci? To je dovoljan razlog da se ministar vrati u KB Dubrava i da radi svoj posao, za koji svi kažu da ga je radio dobro. On šteti zdravlju hrvatskih građana koji zaslužuju boljeg ministra', dodao je Jovanović.