ŠTETA 95.000 KUNA

Opljačkan Vukelićev most koji vodi nikamo

01.04.2011 u 13:15

Bionic
Reading

U razdoblju od 21. travnja lani do 4. ožujka ove godine nepoznati počinitelj je s gradilišta tzv. Vukelićevog mosta za nikamo u Karlovcu otuđio više slivničkih rešetki i bakrenih spojeva za uzemljenje. Šteta je procijenjena na oko 95.000 kuna

Prema pisanju 24 sata, štetu je prijavilo općinsko državno odvjetništvo nakon dojave izvođača radova, Hrvatskih cesta.

Most preko Korane u Karlovcu nazvan je Vukelićevim mostom, jer je tadašnji ministar obrane Branko Vukelić zagovarao njegovu gradnju, vrijednu oko 50 milijuna proračunskih kuna.

Most je trebao biti dio nastavka brze ceste kroz Karlovac, od naselja Mostanje do Cerovca Vukmanićkog. Trošak gradnje ceste na lijevoj i desnoj obali Korane, predvidjeli su, doseže iznos do 250 milijuna kuna. Taj graditeljski projekt je na čekanju zbog krize i ozbiljnog manjka novca u državnoj blagajni.

Dodatni problem te investicije su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi s vlasnicima zemlje na nastavku ceste. S druge strane, gradnjom autoceste do Splita i Rijeke, državna cesta prema moru postala je nevažna. Vukelićev most, kao i pripadajuću brzu cestu, u cijelosti financiraju Hrvatske ceste. Selo u kojem bivši ministar živi, Cerovac Vukmanićki, moderna bi prometnica povezala s Karlovcem. Cesta bi prolazila samo nekoliko metara dalje od parcela blizu Vukelićeve. Izlaz s ceste, nagađalo se, trebao bi biti blizu restorana u vlasništvu Vukelićeva brata.

'Nema nikakvih osobnih interesa. Ljuti me i žalosti da se moja obitelj lažima upliće u neke interese, koji su prije svega interesi Grada i Županije. To su čiste gluposti koje nemaju veze s istinom', kazao je nakon izbijanja afere u 2009. godini Vukelić. Iza ministra tada je stao i MORH tvrdeći da osobni interesi nisu kumovali gradnji. Međutim, radovi su iznenada stali krajem te godine.

Iz Hrvatskih cesta tvrde da su završili most unatoč činjenici da nije prometna cjelina. Ali nisu ga napustili, jer planiraju gradnju još 1,6 km trase. No nije poznato kad će radovi biti okončani.