PET SVJETSKIH BANAKA U SKANDALU

Opljačkali svijet namještanjem Libora

17.03.2011 u 15:17

Bionic
Reading

Istraga moguće manipulacije Londonskom međubankarskom referentnom kamatnom stopom, jednom od nekoliko koje određuju cijenu novca na svjetskom tržištu, usmjerena je na pet banaka

U SAD-u, Velikoj Britaniji i Japanu istražuju se financijske institucije Bank of America (BoA), Citygroup, Barkley's, West LB i UBS, prenosi Reuters.

Švicarska banka USB je u utorak, 15. ožujka, objavila da je primila sudski poziv od američkih i japanskih regulatornih organa u vezi mogućih 'neprikladnih pokušaja' manipulacije stopom Libor, prenio je Reuters.

List Financial Times u današnjem broju citira navode ljudi upoznatih s istragom, prema kojima su sudske pozive od američkih vlasti dobili BoA, Citygroup i Barkley's.

Istražni organi su također zatražili informacije od njemačke banke West LB, ali je njeno rukovodstvo navelo da taj poziv nisu primili, piše Financial Times.

Regulatorni organi istražuju određivanje vrijednosti dolarskog Libora tokom 2007. i 2008. godine, uoči i tokom svjetske financijske krize, kad je ta stopa naglo porasla.

Kako prenosi Mondo, Britansko udruženje banaka svaki dan određuje visinu Libora, koji se zasniva na kamatnim stopama koje banke nude za kreditiranje drugih banaka na londonskom bankarskom tržištu novca.