DOLIJALA NAKON PREPOZNAVANJA

Opljačkala tri banke da plati porezni dug

31.08.2012 u 10:11

Bionic
Reading

47-godišnja R. B. koja je uhićena prije nekoliko dana zbog sumnje da je pod prijetnjom plinskog pištolja kaže koko je motiv zločina bio porezni dug i nemogućnost otplaćivanja kredita

R.B. je plinski pištolj kupila prije pet, šest godina. Tada joj je, rekla je nakon uhićenja, trebao joj je radi zaštite jer je imala ugostiteljski obrt u Dubravi. Osim toga, unajmila je ugostiteljski objekt u Domu zdravlja u Sigetu, kao podnajam Doma zdravlja Centar. Posao nije dobro išao, nagomilali su se dugovi i R. B. svoj je 'problem' odlučila riješiti – pljačkom banaka. Lanjskog kolovoza iz poslovnice OTP banke odnijela je 150.000 kuna. Uplatnice, koje je pretragom našla policija, pokazuju da je novac iz tog razbojstva, ali i iz kasnija dva utrošila u plaćanje dugova – 87.000 kuna platila je Domu zdravlja Centar, a dodatnih 155.000 kuna uplatila je za dug Poreznoj upravi, piše Jutarnji list


Posljednje razbojstvo za koje se sumnjiči počinila je 3. kolovoza ove godine, kada je maskirana šiltericom i sunčanim naočalama, te naoružana plinskim pištoljem, upala u poslovnicu Splitske banke na Laništu 26.'Ovo je pljačka! Lezi dolje!', povikala je zaštitaru.

Zatim je službeniku za pultom dobacila torbu, a nakon što joj je on u nju stavio 50.000 kuna, R. B. je izašla te se odvezla vozilom. Nakon tog razbojstva primijetila je i da je u novcu koji je donijela iz banke nešto čudno.

Uočila je da su dvije novčanice od po 200 kuna slijepljene. Nije ih stoga iskoristila za plaćanje, nego je iz uzela novac iz novčanika. Poslije je odlijepila novčanice i među njima otkrila elektroničnu kemijsku ampulu, odnosno tzv. mamac. Novčarske ustanove takve mamce stavljaju u novčanice kako bi pratile ukradeni novac, a R. B. je nađenu elektroničnu kemijsku ampulu rastavila i bacila. Bilo kako bilo, nije nađena zahvaljujući tome, nego zahvaljujući policajcu koji ju je prepoznao na snimkama nadzornih kamera.

Na osnovi toga ishođen je nalog za pretragom, a u pretrazi je policija u dva vozila, ladi nivi i lanciji, kojima se R. B. koristila, našla periku, sunčane naočale, plinski pištolj i šiltericu. Određen joj je istražni zatvor.

Uz obnovu kuće obitelj je prije 18 mjeseci kupila vikendicu i vinograd u Zagorju, a nedavno su kupili i novi automobil. Uz njega imaju i terenac, skuter i quad. Da bi si to priuštili, podigli su nekoliko kredita koje nisu mogli vraćati, zbog čega im je prijetila ovrha.

Susjed prepoznao pljačkašicu čim je vidio snimke s kamera

'Pa i nije se baš nešto dobro maskirala. Čim sam jučer na internetu vidio slike koje je objavila policija, prepoznao sam pljačkašicu', govori stariji susjed. Bilo mu je teško povjerovati da je riječ o njegovoj dobroj poznanici i susjedi. Pokazao je snimke i svojoj supruzi koja je ostala šokirana i rekla mu:'Pa mi smo joj znali ostaviti naše unučiće na čuvanje, ne vjerujem da je ona bila sposobna učiniti takvo što, mora da je riječ o pogrešci'.