STRADALI U POPLAVI PORUČILI PREMIJERKI

'Opet ste se došli tu u odijelima prešetavati'

21.09.2010 u 14:53

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor obišla je danas poplavljeno naselje Šćitarjevo u velikogoričkom kraju i njegovim stanovnicima obećala brzu i učinkovitu pomoć u otklanjanju posljedica. No nisu svi premijerku dočekali raširenih ruku

Prva žrtva poplave

Šezdesetpetogodišnji Stjepan Kovačić prva je žrtva ovih poplava. On je poginuo sinoć oko 21 sat u poplavljenom Donjem Črnokovcu. Dok je punio vreće s pijeskom ispred svoje kuće neoprezno je zakoračio na kolnik i podletio pod kombi. Kovačić je preminuo na licu mjesta.

'Opet ste se došli tu u odijelima prešetavati', moglo se danas čuti među mještanima Šćitarjeva tijekom premijerkinog posjeta.

Ona je pak odgovarajući na novinarski upit rekla kako ima informacije da sve nadležne službe rade svoj posao i da je zatražila dodatna izvješća od Hrvatskih voda ali i svih mjerodavnih koji se u ovakvoj situaciji moraju uključiti.

Ponovila je da je zatražila opsežna izvješća svih nadležnih institucija kako bi se nakon provedene analize moglo vidjeti je li bilo učinjeno sve što je bilo potrebno.
Ono što znam, jer sam bila u kontaktu s ravnateljem Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damirom Trutom i potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Ivanom Šukerom još od sinoć, da se poduzimalo puno toga što je bilo potrebno. Najvažnije je da novog vodenog vala nema i da će se situacija polako ali sigurno smiriti, istaknula je premijerka Kosor.

Također su kazali kako odvodni kanali nisu održavani iako redovito plaćaju naknadu za slivne vode. Značajan broj stanovnika ne može izaći iz svojih kuća jer je trenutna razina vode u njima viša od 1,5 metar iako polako opada.  U pratnji premijerke Kosor bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac i drugi.

Nakon dramatične noći, smirivanje situacije

Vatrogasci, civilna zaštita, vojska i sami stanovnici ugroženih mjesta cijele su noći branili svoju imovinu od nabujale Save. Noćas je najkritičnije je bilo u mjestima Lekneno, dok je u Bukevju 75-oro ljudi čekalo evakuaciju. Izvanredno stanje i dalje je na snazi u Prevlaci, Rugvici i Dubrovčaku.

Došlo je do smirivanja stanja na poplavljenom zaprešičkom području, a do pogoršanja na Zagrebačkom području. I dalje su ugrožena naselja Samoborski Otok, Medsave, Savršćak, Celine, Vrbovec, te Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Savski Marof i Javorje.

Državni centar za obranu od poplava izvijestio je da su vodostaji rijeke Save i pritoka u padu od Jesenica do Siska, a prognoza oborina za iduća tri dana pokazuje da daljnjih padalina neće biti.

Prema posljednjim informacijama neće biti evakuacije poplavljenih sela u Sisačko-moslavačkoj županiji. Vreće više ne brane naselja jer se voda povukla. Pripadnika HV-a nema više na terenu Sisačko-moslavačke županije, tijekom jučerašnjeg dana na tom području dežurao je 51 pripadnik HV, a preko noći je dežuralo do 25 pripadnika vojske.

Sava uzvodno od slovenske granice do Siska je u opadanju, na području Siska stagnira i nizvodno od Siska je u laganom porastu.

U poplavljena mjesta Zgarebačke županije Lekneno, Drnek i Obed dostavljena je hrana i piće, te će jednako tako uskoro biti dostavljena u Sop Bukevski. Vodostaji u opadanju: rijeka Drava-Vrboska, potok Voćinjska,Brežnica, Čađavica, Gornja Braninska u Virovitičko-podravskoj županiji.

Poplavljena je i zatvorena Županijska cesta 2231 Sišćani-Kabel. Radi se o rijeci Lonji, a mjesto Sišćani se nalazi na granici Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije, stoji u najnovijem izvještaju DUZS-a.

Na Velikogoričkom području poplavljena su naselja Drenje Ščitarjevsko, Lekneno, Strmec Bukevski, Sop Bukevski, Obed, Gornje i Donje Bukevje, Čret Posavski i Drnek. Priprema se evakuacija stanovništva naselja Lekneno, Obed i Čret Posavski.

Do prodora nasipa došlo je na lokacijama uz Savu uzvodno od Strmca Bukevskog i Sopa Bukevskog na dva mjesta te do klizišta i prodora vode kod mjesta Orle, Vrbovo, Drnek i Stružec. Sava je probila nasip kod naselja Trstenik-Abesinija, Resnika, Donjeg Ščitarjeva, Željezno Desng, Bukevja-Drneka, Stružeca Posavskog, Strmeca Bukevskog-Trnje, izvijestio je jutros DUZS.

Naselje Ruča potpuno je odsječeno s obzirom da su prilazi poplavljeni i neprohodni. Rijeka Ilova prelila se preko desnog nasipa nizvodno od mosta na cesti Banova Jaruga-Zbjegovača. Voda je ugrozila kuće i gospodarske objekte. Poplavljenih područja ima na lijevoj obali rijeke Ilove, Grad Kutina. Poplavljeno je 220 hektara oranica i livada.

Zbog aktiviranja oteretnog kanala Odra i dalje je na snazi zabrana prometa na svim prometnicama koje prolaze preko kanala. Otvorena je i ustava Prevlaka i kanal Črnec, kako bi se izvršilo rasterećenje voda iz kanala Lonja-Strug, koje su zaprijetile selu Posavski Bregi.

Zbog iznimno velikih vodostaja u Savi, koji su izmjereni kao najveći dosada donesena je odluka o ispuštanju voda rijeke Save na lokaciji projektiranog preljeva Palanjek.