sada i SLUŽBENO

Otkriveno u kojim će se hrvatskim školama štrajkati sutra, ali i preksutra

29.10.2019 u 11:02

Bionic
Reading

Prosvjetni sindikati najavili su da sutra neće biti nastave u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a u četvrtak će se štrajkati u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Odaziv na današnji štrajk u osnovnim školama u Gradu Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji je čak 97,47 posto, priopćili su sindikalni čelnici na presici u podne, dodajući da brojke dokazuju da prijetnje iz Vlade samo jačaju štrajk

Sindikalni čelnici otkrili su i da su napravili listu cirkularnog štrajka za cijeli sljedeći mjesec. 'Povećavamo pritisak. Dani ispred nas bit će zahtjevni, ali mi ćemo naš posao odraditi', najavila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

>>> [ANKETA] Podržavate li štrajk u školama?

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Kao i prethodnih dana, neke su škole i prije objave prosvjetnih sindikata na svojim internetskim stranicama unaprijed obznanile da sutra neće biti nastave. Danas su to učinile dvije škole u Splitu, OŠ Sućidar i OŠ Gripe, što je otkrilo da će se u srijedu štrajkati u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

'Pozivamo kolege da premijeru pošalju svoje platne liste'

'Sindikalni čelnici nisu odgovorni što je socijalni dijalog mrtav u RH. Za to je odgovorna Vlada RH. Mi nismo privatizirali jučerašnji sastanak Vlade i sindikata, niti smo izvodili performans. Vlada izvodi sustavni performans i obmanjuje da naši zaposlenici traže kruha povrh pogače. Pokušavaju opstruirati štrajk i prijete da štrajk neće biti plaćen. Ovakve vrste zastrašivanja već su viđene u svim štrajkovima. Nisu nimalo kreativni. No da bi premijer shvatio kolika je plaća u obrazovanju, pozivamo sve da na mail premijera šalju svoje platne liste. Učitelji se ne trebaju sramiti svoje plaće. Čistačice nek pokažu da žive na rubu egzistencije, tajnici da su već godinama potplaćeni. Informacije o velikim plaćama nisu točne. I ja ću mu poslati svoju platnu listu i da shvati da je moja plaća mnogo manja od njegove, da otkloni i zadnju sumnju koja je prepreka socijalnom dijalogu u RH', kazala je Šprem.

  • +2
Prosvjetni sindikati Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Mi žudimo za istinom. Dosta nam je laži i obmana. Koga ministar misli kazniti? Plaćanje dana u štrajku je ustavno pravo zaposlenika. Ako on imalo prati bilo koji dnevnik - zaposlenici su u zbornicama. Kad sam ja bila u štrajku, izgarali smo, uvijek se radi. Ako imalo poznaje sustav obrazovanja, mora znati da se učitelj mora pripremiti da bi se sutra realizirala kvalitetna nastava. Alat kojim je mislio da ih može sankcionirati - ne može, ne postoji pravna osnova za to. Osim toga, neplaćanje štrajka bilo bi političko samoubojstvo. Njegove prijetnje žele otupiti oštricu u našoj borbi', poručila je Šprem, najavljujući da će vladajući uskoro uistinu vidjeti što je to pravi performans.

Sindikati su obavijestili međunarodne institucije o nepostojanju socijalnog dijaloga u Hrvatskoj.

'Podršku smo već dobili, ovaj štrajk izašao je izvan granica RH. Kolega iz Irske napisao je da je naša bitka zajednička bitka, a da će naša pobjeda biti pobjeda svih učitelja. Premijer se čvrsto drži europskog mišljenja, vidjet ću što će reći kad mu to mišljenje dođe u Hrvatsku', zaključila je Šprem.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, rekao je da su sindikalci zapravo iznenađeni što je tek 9. dan štrajka, a danas je već 14. dan, ubačena 'smrdljiva riba' u vidu plasiranja priča o plaćama sindikalaca.

'Premijer je navodno rekao da ne želi sjesti sa mnom jer kao imam daleko veću plaću od njega. Ministar Marić može s dva klika mišem doći do moje plaće i plaće Sanje Šprem da ga uvjeri da su one daleko manje od njegove. Javno ne objavljujemo naše plaće jer je to poslovna tajna u sindikatima, a svi naši članovi znaju kolike su naše plaće i nemaju problem s tim', rekao je Mihalinec.

Opovrgnuo je da su sindikalni skupovi u Petrčanima kod Zadra organizirani radi 'kupanja sindikalaca', napominjući da je boravak u hotelima na Jadranu izvan sezone duplo jeftiniji od hotela u Zagrebu.

  • +6
Štrajk nenastavnog osoblja na fakultetima Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

'Neplaćanje štrajka znači da učitelji nemaju obvezu napraviti ono što su trebali kad su bili u štrajku. To bi u konačnici koštalo daleko više', upozorio je Mihalinec.

Sutra štrajk i na fakultetima u cijeloj Hrvatskoj

Također, u srijedu će se po drugi put štrajkati na fakultetima, gdje se traži povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima.

Školski sindikati od Vlade traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11 posto, dok Vlada predlaže povećanje osnovice plaće u idućoj godini za 6,12 posto, kao i ostalim javnim i državnim službama.

Sindikati obrazovanja odbijaju Vladin prijedlog jer bi time i dalje zaostajali za drugim javnim službama koje imaju istu razinu stručne spreme i sličnu složenost poslova.