kad će ta komisija?

Opet problem na saslušanju za povjerenike: Mađarski kandidat će morati pismeno odgovoriti na dodatna pitanja

14.11.2019 u 18:46

Bionic
Reading

Mađarski kandidat za povjerenika za proširenje Oliver Varhelyi morat će nakon saslušanja u četvrtak odgovoriti na dodatna pitanja, ali u pisanom obliku, bez dodatnog saslušanja.

Nakon saslušanja pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta na inicijativu socijaldemokrata i liberala odlučeno je da će Varhelyi morati odgovoriti na dodatna pisana pitanja prije nego što dobije zeleno svjetlo.

S druge strane, Europska pučka stranka je ocijenila da je Varhelyi primjeren kandidat za resor za koji je predložen.

Varhelyi je tijekom saslušanja obećao da će u svom radu na mjestu povjerenika za proširenja biti potpuno neovisan od mađarske vlade premijera Viktora Orbana. "Kao povjerenik, od dana imenovanja radit ću potpuno neovisno. Neću prihvaćati nikakve instrukcije ni od jedne vlade ili institucije, neću dopusti nikakvo upletanje", rekao je Varhelyi.

'Iako je iskusan diplomat, Olivér Várhelyi nije nas danas uvjerio da je on prava osoba za mjesto povjerenika za susjedstvo i proširenje EU. Tražimo osobu koja ima jasnu viziju budućnosti zemalja jugoistočne Europe u Europskoj uniji u ovim izazovnim vremenima. Socijalisti i demokrati u Europskom parlamentu jasno podržavaju proširenje EU i želimo biti sigurni da će taj ključni portfelj biti u pravim rukama', komentirao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula rezultate saslušanja kandidata za povjerenika za susjedstvo i proširenje EU, Mađara Olivéra Várhelyia.

Naime, nakon saslušanja na Odboru za vanjske poslove Europskog Parlamenta, Picula je kao koordinator Socijalista i demokrata za vanjsku politiku u EP uputio zahtjev za dodatnim odgovorima, planovima i potezima koja će Varhelyi morati predstaviti do ponedjeljka kako bi članovi S&D eventualno podržali Varhelyjevu kandidaturu.

Picula je dodao kako je Josep Borrell na mjestu potpredsjednika Europske komisije za vanjsku politiku svojevrsno jamstvo smjera djelovanja u tom resoru, no od Várhelyia se ipak očekuje da se pismeno obveže da njegovi prethodni potezi na mjestu stalnog predstavnika mađarske vlade u EU neće kompromitirati njegovu novu dužnost. 'To znači jasan rez s Varhelyjevim ranijim mandatom', jasan je bio Picula.

Među ostalim, od Varhelyija se očekuje da odgovori na pitanja koja se tiču vladavine prava u zemljama kandidatkinjama, konkretno postupanja prema zemljama koje bi kršile demokratske procedure i progonile demokratsku opoziciju, kontrolirale medije, i ne bi provodile borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Također, očekuje se da zauzme stav tome bi li suspendirao financijska sredstva kandidatkinjama koje bi kršile ljudska prava manjina, boraca za ljudska prava, prava vjerskih manjina, izbjeglica i migranata. Varhelyi se treba izjasniti i o tome što misli o potencijalnom smanjenju pretpristupnih sredstava kandidatkinjama, te kako planira smanjiti strane utjecaje na zapadnom Balkanu.

Oliver Varhelyi Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Varhelyi je drugi mađarski kandidat za resor proširenja. Prije njega bio je kandidiran Laszlo Troscsany, koji je zajedno s francuskom i rumunjskom kandidatkinjom Rovanom Plumb pao i prije saslušanja jer mu je Odbor za pravna pitanja utvrdio sukob interesa.

Francuska kandidatkinja Sylvie Goulard nije prošla na saslušanju, stoga su u četvrtak ponovno saslušani novi kandidati iz Mađarske, Rumunjske i Francuske.

Varhelyi se zauzeo za otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom što je moguće prije. Na prošlom sastanku na vrhu, Francuska je uz pomoć Danske i Nizozemske blokirala otvaranje pregovora s te dvije zemlje.