EUROSTAT UPOZORAVA

Opet počelo iseljavanje Hrvata

06.08.2009 u 09:54

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se u 2008. godini broj stanovnika smanjio za 1.000, što slijedi trend smanjenja broja stanovnika u zemljama istočne Europe. U zapadnim zemljama uglavnom je zaustavljen pad broja stanovnika, izuzev Njemačke u kojoj se tokom prošle godine stanovništvo smanjilo za čak 168 tisuća

Primjerice, Rumunjska, Bugarska i Mađarska u 2008. izgubile su svaka po 30 tisuća stanovnika, prenosi statistiku Eurostata Deutsche Welle. U taj krug zemalja istočne Europe u kojima se smanjuje broj stanovnika uvrštena je i Hrvatska u kojoj je 2008. bilo tisuću stanovnika manje no godinu ranije. Hrvatsku već deset godina Eurostat uključuje u svoja istraživanja, pa tako podaci o iseljavanju iz zemlje govore da je u 2000. još spadala među zemlje iz kojih se uvelike iseljava, 2007. podaci su govorili da je tome došao kraj. U istraživanju iseljavanja u 2008. pokazalo se da je Hrvatsku napustilo 0,3 stanovnika na 1.000 stanovnika.

U zapadnoj Europi situacija je u drukčija, izuzev Njemačke. U godini 2008. je u Njemačkoj nestao gotovo grad veličine Mainza ili Saarbrückena. Time je ova zemlja uvjerljivo na čelu popisa stanovnika zemalja Europe čije stanovništvo nestaje. U Francuskoj je natalitet premašio smrtnost za čitavih 291 tisuću beba, u Velikoj Britaniji prirodni prirast stanovništva iznosi 215 tisuća novih građanki i građana. Obzirom na veličinu, rekorder je Irska: tamo je na 1.000 stanovnika na posljednji ispraćaj odvedeno 6,4 stanovnika, a 16,9 puta je bilo posla u rodilištu.

Njemačka nije samo potpuno zakazala u prirodnom prirastu, nego i u politici useljavanja. Ako se ubroji i taj podatak, izmjerili su u Eurostatu, stanovništvo Francuske se povećalo za još 77 tisuća stanovnika, Velike Britanije za čitavih 226 tisuća. Na taj način, čak i u Italiji, gdje je smrtnost ipak nešto malo veća od broja rođenih, stanovništvo je poraslo za 434 tisuća Talijana. Europski statističari pak jedva da bilježe nekakvo useljavanje u Njemačku.

Ovi podaci uvelike su uznemirili Berlin. Ministrica obitelji Von der Leyen čak optužuje Eurostat kako koristi 'ili krive ili zastarjele' podatke.