SLUČAJ MAŠKARIN

Operacija bez greške liječnika?

12.01.2010 u 17:55

Bionic
Reading

Saslušanjem vještačkog tima Medicinskoga fakulteta u Splitu na riječkom Općinskom sudu pred vijećem sutkinje Larise Crnković nastavljena parnica u kojoj obitelj Miroslava Maškarina, na ime duševnih boli zbog njegova gubitka noge, od riječkoga KBC-a potražuje odštetu od 660 tisuća kuna

Tim uglednih splitskih liječnika izradio je nalaz i mišljenje u kojem su slučaj Maškarin raščlanili na tri djela i ustvrdili da u prvom dijelu, pri laparoskopskoj operaciji slijepog crijeva, nije učinjena pogreška, već je došlo do specifične komplikacije.

U drugom djelu, pri sanaciji te ozljede, ne da nije učinjena pogreška, već je spašen život Maškarinu, ali u trećem, postoperativnom djelu nije učinjeno sve što se moglo učiniti kako bi imao što manje posljedice probijanja aorte.

U ime tima danas je na pitanja najviše odgovarao prof. Zdravko Perko koji je prvo u Power Pointu prezentirao laparoskopsku operaciju slijepoga crijeva i moguće komplikacije.

Očekivano, zastupnici obitelji Maškarin, odvjetnici Ingrid i Miljenko Barić, postavili su više od stotinu različitih i sličnih pitanja vještacima, želeći dokazati da se ne radi o komplikaciji. Vještaci su odgovarali vrlo strpljivo.

Bilo je nekoliko vrlo burnih dijelova, a u jednom je trenutku doista strpljivi prof. Perko izjavio da ga odvjetnici postavljanjem nekih pitanja pomalo vrijeđaju.