SUĐENJE ZA KORNATSKU TRAGEDIJU

Opečene vatrogasce dva sata vozili borodom s Kornata

18.01.2012 u 18:24

Bionic
Reading

Na današnjem nastavku suđenja bivšemu šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za kornatsku tragediju, na Županijskome sudu u Zadru svjedočio je Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja

Pročelnik Prizmić, koji je koordinirao akcijom spašavanja, rekao je kako mu je bilo neobično što ga o nesreći obavještavaju iz vatrogasnog središta u Divuljama, a ne iz Centra 112. Osim toga, dobio je šture i dijelom pogrešne informacije o samoj nesreći, zbog čega se trošilo vrijeme, a do 19 sati nije znao ima li ranjenih ili mrtvih vatrogasaca. Tvrdi kako mu je u Divuljama na izričit upit ima li ranjenika odgovoreno da nema.

'Nisam shvatio da je eksplicitno rečeno da ima ozlijeđenih, već da se ne zna što im je. Žao mi je ako se ti razgovori ne snimaju, razgovor se vodio o tome da treba ponijeti nosila, ali da se ne zna točno što im je', posvjedočio je Prizmić.

Također je rekao kako mu je bilo čudno što mu iz Divulja daju malo informacija i bez točne lokacije nesreće. Činilo mu se, rekao je Prizmić, da je sve to bila improvizacija jer osoba koja ga je nazvala nije znala što se točno dogodilo i ima li uopće ozlijeđenih.

'Da se spašavanje stradalih vatrogasaca s otoka Kornata odvijalo po propisanoj proceduri, Gorskoj službi spašavanja bilo bi puno jednostavnije i brže izvući stradale', rekao je Prizmić. Obitelji poginulih zanimalo je zašto su pripadnici HGSS-a nakon akcije spašavanja helikopterom s Kornata stigli u Zadar jedan sat prije ranjenih vatrogasaca.

'Pretpostavljam da su oni već prethodno bili upućeni brodom kojemu je trebalo dva sata da stignu jer je gliser naravno sporiji od helikoptera kojim smo mi stigli', rekao je Prizmić. Prije Prizmića svjedočio je voditelj tehničkog odjela Nacionalnog parka Kornata Mile Rameša, koji je pomagao pri ukrcaju unesrećenih u policijski gliser.

Dodao je kako se sjeća da jednom od vatrogasaca odijelo nije bilo izgoreno te se činilo da nema ozljeda. 'To je bio pokojni Knežević. Pitao me što se čeka jer su dugo čekali prijevoz u bolnicu. Očito je da nešto s helikopterima nije funkcioniralo. Vatrogasci su na kraju prevezeni policijskim brodom', rekao je Rameša.