LIBERALIZACIJA TRŽIŠTA RADA

Opći štrajk u Španjolskoj

28.09.2010 u 18:30

Bionic
Reading

Španjolska u ponoć s utorka na srijedu stupa u opći štrajk protiv reformi kojima vlada želi liberalizirati tržište rada kako bi ojačala i pokrenula oslabljeno gospodarstvo

Ne očekuje se da će 24-satni štrajk izazvati kaos jer su se vlada i sindikati dogovorili o najmanjem broju usluga u prometu, no ne očekuje se ni velik odziv radnika jer ih se samo 9 posto izjasnilo da će sigurno sudjelovati, prema rezultatima nedavno objavljene ankete.

Slaba motiviranost tumači se time da je proteklo više mjeseci otkako je premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero počeo reforme. Drugi razlog je opće mišljenje da su reforme neizbježne.

Dnevnik El Mundo u utorak piše da je štrajk 'beskoristan' i štetan za gospodarstvo, a El Pais da je to 'ispit stabilnosti' za manjinsku Zapaterovu vladu. Opći štrajk sedmi je po redu u Španjolskoj otkako je postala demokratska zemlja poslije smrti diktatora Francisca Franca 1975., no prvi je s kojim se Zapatero suočava otkako je postao premijer 2004.

Zapatero je sa sindikatima uživao u prijateljstvu sve do izbijanja globalne krize i propasti španjolskog sektora nekretnina čime je zemlja ušla u najgoru recesiju u 60 godina. S porastom strahovanja da bi Španjolska mogla slijediti grčki gospodarski krah, Zapatero je odabrao reforme koje traži Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Reforme uključuju lakši i jeftiniji postupak otkaza, no s druge strane stimuliraju poslodavce na stalno zapošljavanje umjesto honorarnog. Sindikati u reformama vide eroziju radničkih prava.

Španjolska vlada u petak je prihvatila štedljiv proračun za 2011., kojim se javna potrošnja reže za gotovo 8 posto, a uključuje i zamrzavanje mirovina. Proračun još treba odobriti španjolski parlament.