VAL PROSVJEDA JAVNIH SLUŽBI

Opći štrajk medicinskog osoblja u Crnoj Gori

31.10.2011 u 17:15

Bionic
Reading

Medicinsko osoblje u Crnoj Gori počelo je u ponedjeljak opći štrajk, a u zdravstvenim ustanovama pružaju se usluge samo u hitnim slučajevima

Predstavnici sindikata zdravstva, nakon nekoliko tjedana pregovora s vladom nisu u petak uspjeli isposlovati vraćanje visine plaća na razinu iz 2009. godine, jer je izvršna vlast poručila da za to nema novca.

Zaposleni u medicinskoj skrbi smatraju da su im plaće od tada smanjene za 20 posto.

Predsjednik Sindikata zdravstva Vladimir Pavićević procenjuje da bi ova obustava rada mogla dugo trajati.

'U jednoj varijanti ovaj štrajk može dugo trajati, a mi ćemo tijekom njegova trajanja procjenjivati situaciju i organizirati prosvjede', kazao je.

Pavićević je rekao da 'pretpostavlja da će idućeg ponedjeljka u Podgorici biti organiziran prosvjed sindikalista iz cijele Crne Gore'.

Crnu je Goru ovih dana zahvatio val štrajkova u javnim službama. Pregovori predstavnika sindikata zaposlenih u pravosuđu i vlade o zahtjevima za povećanjem plaća traju već nekoliko dana, a ukoliko ne bude dogovora najavljena je potpuna obustava rada od 7. studenoga.

Štrajkom prijete i zaposleni u obrazovanju, a štrajkaju čak i zaposleni u stručnim službama sindikalne središnjice.

Štrajkovi u gospodarstvu postali su svakodnevica, posebice u velikim sustavima poput nikšićke željezare i podgoričkog Kombinata aluminija.

Nezadovoljstvo plaćama u javnom sektoru nastalo je nakon što su članovi vlade i zastupnici u crnogorskom parlamentu bili povećali svoja primanja za oko 900 eura, a potom ih vratili na ranije iznose.