'ZABRINUTOST ZBOG KORIŠTENJA SILE'

Opća skupština UN-a osudila represiju u Siriji

22.11.2011 u 22:28

Bionic
Reading

Povjerenstvo za ljudska prava Opće skupštine Ujedinjenih naroda usvojilo je u utorak rezoluciju kojom se osuđuje krvava represija protiv prosvjeda u Siriji i postupanje sirijskog režima prema prosvjednicima

Rezolucija, usvojena uvjerljivom većinom od 122 glasova za, 13 protiv i 41 suzdržanog, osuđuje 'samovoljna smaknuća i pretjeranu uporabu sile protiv prosvjednika koji su tražili odlazak predsjednika Bašara al Asada i poziva sirijsku vladu da odmah prekine svako kršenje ljudskih prava'.

Zemlje koje su prihvatile tu rezoluciju izražavaju 'duboku zabrinutost' jer vlada predsjednika Asada koristi silu protiv naroda.

Usvojeni tekst 'oštro osuđuje teška i sustavna kršenja ljudskih prava, poput samovoljnih smaknuća, pretjerane uporabe sile, progone i ubojstva prosvjednika i zaštitnika ljudskih prava'.

Sirijski veleposlanik u UN-u Bašar Džafari optužio je europske predlagače rezolucije Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku za 'poticanje na građanski rat' u njegovoj zemlji.

Rezolucija osuđuje 'samovoljna zatočenja, prinudne nestanke, mučenja i loše postupanje sa zatvorenicima, među kojima su bila i djeca'.

Povjerenstvo za ljudska prava poziva sirijske vlasti na 'zaštitu stanovništva i prilagođavanje obvezama prema međunarodnom zakonodavstvu o ljudskim pravima'.