GRAD MUZIKE

Opatijska Slatina dobiva potpuno novo ruho

11.07.2012 u 18:38

Bionic
Reading

Novi mul, umjetni otok, dječji bazeni, pješčana površina za sportske aktivnosti, prošireni plato za kupanje i sunčanje, plićak sa sitnim šljunkom, preoblikovane građevine Pančere, scenski plato za muzičare i amfiteatar za gledatelje te vodena morska muzička fontana u moru - sve to sadržavat će nova opatijska Slatina, čija je Programsko-prostorna studija, nakon provedenog internetskog savjetovanja s građanima, predstavljena danas u Gradskoj vijećnici u Opatiji

'Današnje stanje kupališta predstavlja ruglo grada. Neuređena plaža, zapušteni prateći sadržaji i loši higijenski uvjeti srozali su plažu na najnižu točku, a Pančera sa svojim sadržajima i aktivnostima predstavlja vašar neprimjeren Opatiji', rekao je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić te naglasio da je logičan slijed takvog stanja te novih i kvalitetnijih potreba Grada odluka gradske uprave o pristupanju rekonstrukciji i revitalizaciji kupališta Slatina.

Ono će, prema njegovim riječima, uređenim parterom, izgledom i bogatstvom vizualnih elemenata, oblikovanjem i sadržajima, biti privlačno građanima Opatije i njihovim gostima kroz cijelu godinu, narednih 20 i više godina, a prvi dio ovog velikog projekta, satkan od muzičke niti, trebao bi biti gotov već iduće sezone.

'Tražili smo nit koja bi bila prepoznatljiva i samo opatijska, a našli smo je u muzici. Muzika je događaj koji je vremenska poveznica Opatije, ljepota, bogatstvo i sreća čovjeka. Zato smo odlučili da muzika bude i prostorna nit uređenja nove Slatine i glavni sadržaj turističke Opatije', kazao je Dujmić te otkrio da već ima zainteresiranih investitora. Grad će, najavio je, tražiti hitni sastanak radi koncesije te donijeti planove i pripremiti papire za projekt.

'Uređenjem višenamjenske centralne zone područja Slatina, Grad Opatija dobiva novu urbanu kvalitetu, kako proširenjem Lungomara, tako novim gradskim sadržajima te doprinosi kvalitetnijoj ponudi kupališnih površina i sadržaja. Ovim rješenjem prema morskoj površini prostorno smo proširili i oblikovno riješili otvorene površine Slatine, i to naročito u zoni Pančere i zoni gradske lučice – Portiću', rekao je arhitekt Vladimir Delfar iz Urbicon d.o.o. iz Rovinja.

U zoni Pančere predviđen je mul dužine oko 150 metara, koji će štititi zonu kupanja od oborinskog ispusta voda i od velikih valova iz južnog smjera, kao i umjetni otok s nasipavanjem, kojim će se dobiti plićak za kupanje između kopnenog dijela i otoka, i koji će spriječiti velike valove juga i bure. U ovoj zoni bi bili i dječji bazeni za igru, oblikovani u prirodnoj formi i uređeni bio-materijalima, a pored bazena ostavljena je i pješčana površina za igru djece i sportske aktivnosti.

U zoni Portića, ispred hotela Milenij, umjesto šiljaste betonske zaštite polubazena, bit će izvršeno znatno proširenje platoa za kupanje i sunčanje obogaćeno zelenilom, a u vodenim površinama nasipavanje sa sitnim šljunkom od plićaka do dubine od 1,20 metara. Pročišćavanje ovih polubazena vršilo bi se cirkulacijom morske vode kroz hidraulički dimenzionirane cijevi. Kupališne površine ovih dviju zona bit će prekrivene biocementnom masom i umjetnim drvenim podnicama.

Uređenje centralne zone kupališta Slatina predviđeno je, zanimljivo, u duhu novog branda 'Opatija – grad muzike', uz fontanu postave skulpture koje asociraju na svijet muzike.

'Građevine Pančere preoblikovale bi se u arhitekturu opatijskog povijesnog izričaja, ali kroz modernu arhitektonsku interpretaciju. Posebno interesantni bili su planovi za uređenje morskog dijela Slatine, gdje je predviđen scenski plato za muzičare i amfiteatar za gledatelje te vodena morska muzička fontana, koja bi se nalazila u moru, udaljena oko 35 metara od kopna, u dužini oko 100 metara. Takva muzička fontana radila bi po ritmu muzike hitova zabavne i klasične muzike, izvodeći predivne vodene efekte te bi učinila Opatiju prepoznatljivom u svjetskoj turističkoj ponudi', istaknuo je arhitekt Delfar.