PRIJENOS S ČOVJEKA NA ČOVJEKA

Opasnost od pandemije svinjske gripe na razini 4

28.04.2009 u 07:39

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija podigla je u ponedjeljak navečer stupanj opasnosti od pandemije svinjske gripe na razinu 4 s dosadašnje razine 3, objavio je u sjedištu WHO-a u Ženevi pomoćnik glavnog ravnatelja WHO-a za sigurnost zdravlja i okoliša Keiji Fukuda.

Prema revidiranoj ljestvici s ukupno šest razina opasnosti od pandemije, razina 4 znači prijenos virusa s čovjeka na čovjeka i izbijanje bolesti u najmanje jednoj državi te značajan porast rizika od globalne epidemije ali ne i da je pandemija neizbježna.

Fukuda je rekao da stručnjaci WHO-a pozivaju sve države da pojačaju pripreme za liječenje gripe dodajući kako će WHO nastaviti sa sezonskim cijepljenjem.

Svjetska zdravstvena organizacija, istaknuo je Fukuda, ne preporuča zatvaranje granica ni ograničavanje putovanja zbog svinjske gripe.

Fukuda je također rekao kako se radi na cjepivu protiv svinjske gripe, ali će za njegov razvoj biti potrebno 4 do 6 mjeseci.

Odbor stručnjaka za hitna stanja WHO-a zasjedao je u ponedjeljak navečer kako bi odlučili o razini uzbune. Predstavnik odbora Gregory Hartl je kazao i da je počeo rad na proizvodnji cjepiva protiv toga virusa.

Hartl je rekao kako se ta bolest, potvrđena zasad u Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Španjolskoj proširila na više od jedne lokacije, što je dovoljno za dizanje razine uzbune.

No još je potrebno dosta podataka o načinu širenja bolesti, rekao je. Potrebno je provjeriti jesu li slučaji zabilježeni u drugim zemljama uvezeni iz Meksika.

Po Hartlovim riječima, Američki centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) uzeo je uzorak virusa H1N1 koji izaziva tu bolest, proizveo je soj virusa za cjepivo i sad ga uzgaja na jajima, što je prvi stupanj proizvodnje cjepiva.

On kaže da od ove inicijalne faze do mogućnosti kupnje cjepiva u ljekarnama obično prođe pet do šest mjeseci.