SJAJ I BIJEDA METROPOLE

Opasni otpad i neasfaltirane ceste bez rasvjete 9 km od centra Zagreba

29.10.2011 u 12:25

Bionic
Reading

I dok se centar Zagreba dotjeruje i šminka, samo 9 kilometara od Trga bana Jelačića slika je potpuno drugačija. Stanari Svete Klare u svoje skupo plaćene stanove dolaze preko divljeg odlagališta opasnog otpada, neasfaltiranom cestom prepunom rupa na kojoj nema javne rasvjete, a novoizgrađene su zgrade donedavno, umjesto kanalizacije, imale septičke jame. Kako stvari stoje, stanari Sisačke ceste žrtve su neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada i investitora

Naime, obećanja investitora iz 2008. da će sporna Sisačka cesta II odvojak biti ubrzo asfaltirana, rasprsnula su se poput balona od sapunice čim su kupcima 'utopili' nekretnine. Ogorčeni stanari iz 82 stana već se tako tri godine bezuspješno dopisuju s nadležnima u raznim uredima tražeći da se 'blatni' problem riješi, no pomaka, odnosno asfalta, nema te svaki odlazak na posao za kišnih dana liči Camel Trophy avanturi

'Stan u Svetoj Klari kupili smo 2008. godine i uselili se za Božić. Sisačka cesta tada je bila raskopana i neasfaltirana jer grad još nije proveo kanalizaciju po kvartu, no investitor, tvrtka Imago studio iz Zagreba, nas je uvjeravao da će se po završetku radova na zgradama, dakle početkom 2009., urediti i ulica. Obećanje investitora potkrijepljeno je i pisanim obećanjem gosp. Baturića, predsjednika gradske četvrti Novi Zagreb - Zapad. Međutim, gradnja kanalizacije kasni te smo do prošle jeseni, dakle dvije godine nakon useljenja, bili i bez kanalizacije i bez asfalta, a zgrade su imale septičke jame', priča naš sugovornik Nenad Motika

Iako je izgradnja kanalizacije i asfaltiranje prilazne ceste te uvođenje javne rasvjete u plan prioriteta osnovnih komunalnih akcija stavljeno još u siječnju 2009. na sjednici Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb, stanari do stanova u lijepim, novim zgradama i danas voze opasan slalom između rupa po blatnjavoj cesti.

Priključak na kanalizacijsku mrežu dobili su tek u siječnju ove godine, no tvrde da je i to što su radovi završili usred zime bilo lukavo tempirano jer se u siječnju ulice ne mogu asfaltirati. Ipak, ponadali su se da će asfalt dobiti ovog proljeća, no i to se izjalovilo. Ljetos su, naime, asfaltirani dio Sisačke ceste i Burićev odvojak, no ostatak ulice je i dalje bez asfalta.

'Po svemu sudeći, u igri su i neriješeni imovinsko pravni odnosi Grada i investitora koji tvrdi da Grad od njega treba otkupiti zemljište, a tek potom napraviti ulicu. Gradskom uredu za imovinsko - pravne poslove i imovinu smo stoga uputili upit zašto se sporni spis ne predaje dalje u proceduru na Skupštinu, no odgovor nismo dobili pod izlikom da mi stanari nismo stranka u postupku. Gradski ured za izgradnju ne želi početi radove prije no što se zemljište prebaci na Grad, a tema o prijenosu zemljišta ne uvrštava se na dnevni red Skupštine. Sve sliči na slučaj prepucavanja s vrtićima. Gradski uredi su pod kontrolom Milana Bandića, a Skupšina pod SDP-om i naravno da tu nema suradnje ni suživota. Jedni prebacuju lopticu na druge, drugi vraćaju na prve i sve to preko leđa nas građana', kaže Nenad Motika.

OPASNI OTPAD I ŠTAKORI NA SVE STRANE

Osim blata, stanare dijela Svete Klare muči i divlje odlagalište otpada uz ulicu Burićev odvojak, koje se stalno povećava te prijeti širenjem zaraza.

'Ljudi noću masovno dovoze i pod okriljem mraka istrpavaju smeće jer taj dio ulice nema ni uličnu rasvjetu. Uz građevinski otpad, tu su stotine starih autoguma te katodne cijevi televizora, što spada u opasni otpad. U smeću se skupljaju stotine štakora koji su se razmilili i po kvartu. Čitav novoizgrađeni kvart izgleda kao Burkina Faso, a ne kao dio glavnog grada jedne zemlje koja želi ući u EU i biti njena ravnopravna članica', zaključuje Nenad Motika.

Ostaje nam da vidimo hoće li ogorčeni stanari Sisačke ceste i ovu, četvrtu za redom, Novu godinu dočekati u stanu do kojeg nema pristojnog prilaza ili će netko ipak konačno povući 'asfaltni' potez, pa makar i malo predizborno obojen.