SINDIKALISTI U STRAHU

'Opasni čovjek' Linić opasan je za poredak

24.05.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je danas kako je nedavna izjava ministra financija Slavka Linića da je on (Linić) 'opasan čovjek', opasna za hrvatski demokratski i pravni poredak jer se radi o kaznenom djelu prijetnje i uznemiravanja javnosti

Ministar Slavko Linić je rekao, gostujući na Hrvatskom radiju, da neće dozvoliti blokadu granice u organizaciji sindikata carinskih službenika, a sindikalcima je poručio da u slučaju blokade mogu računati na njegovu oštru reakciju.

Na pitanje radijske voditeljice je li prijetio čelniku Carinskog sindikata Hrvatske Rini Štoriću, potvrdio je kako mu je za sebe rekao da je 'opasan čovjek'. 'Da, ja sam opasan, samo je carinik trebao reći da sam ja rekao 'u ratu sam opasna osoba' i to i ponavljam', kazao je Linić.

'Izjava Linića o ratu i o tome da je opasan čovjek narušava ustavni poredak Hrvatske, demokratske standarde i međunarodne demokratske standarde', rekao je Vilim Ribić na konferenciji za novinare.

Iznenađuje ga, dodao je, to što demokratska javnost na takve ispade ne reagira 'dovoljno uznemireno', čak se u nekim komentarima vidi razumijevanje za takve prijetnje i zastrašivanje.

S obzirom da Linić 'ne zna što je izjavio', kaže Ribić, onaj koji bi to trebao znati je premijer. 'Da je Zoran Milanović doista premijer, državnik, niti jednog trenutka ne bi dvojio - Linić bi trebao otići', ustvrdio je Ribić.

Predsjednik Carinskog sindikata Rino Štorić istaknuo je da njegov sindikat nije najavio štrajk ni blokade, a nikome nisu objavili niti rat.

Jedina komunikacija sindikata s Ministarstvom financija bila je pismo Linićevu pomoćniku, ravnatelju Carinske uprave, radi nuđenja suradnje u vezi s najavama viška zaposlenih i premještanja carinika zbog ulaska Hrvatske u EU. Ustvrdio je da se članove sindikata poziva da napuste Carinsku službu i pređu u druge službe te da ne dobivaju nikakve odgovore.

S druge strane, Carina je jučer objavila radni nacrt prijedloga budućeg ustroja, prema kojem će s ulaskom Hrvatske u EU nedostajati 600 carinika. Mi u sindikatu ne znamo što se to događa, rekao je.


Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec izvijestio je o odgovoru Državnog izbornog povjerenstva (DIP) vezano uz Linićev nastup u medijima u vrijeme izborne šutnje, u kojem je govorio o prijedlogu izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Sindikat je uputio prigovor DIP-u, tvrdeći da je time Linić prekršio Zakon o lokalnim izborima, no DIP je odgovorio da Linić nije bio sudionik lokalnih izbora pa se smio pojavljivati u medijima tijekom izborne šutnje.

Podsjetivši na DIP-ovo tumačenje po kojem kršenje izborne šutnje predstavlja spominjanje kandidata na lokalnim izborima, kao i članova Vlade koji su u strankama koje izlaze na izbore, Mihalinec je ocijenio da DIP ima 'dvostruka mjerila'.