UPOZORENJE SPLIĆANIMA

Opasan zid 'sije strah' na Mertojaku

28.05.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Na gradskom predjelu Mertojak u Splitu, prije nekoliko dana na jednom zidu su osvanule nesvakidašnje poruke upozorenja. Grafit napisan sprejem preko Torcidinog murala upozorava građane da prolaze kraj opasnog zida

Na prvi pogled može se pomisliti da je to nečija 'neslana šala', no istovremeno natpisi bude sjećanje na jednu tragediju koja se dogodila prije dvadesetak godina, nekoliko stotina metara dalje od ovog zida, kada je sličan zid pao i usmrtio tri osobe. Godinama je trajalo i suđenje odgovornim osobama zbog loše izvedenih radova na tom mjestu.

Ta činjenica nas je motiviralo da se u susjedstvu raspitamo o čemu se zapravo radi. Od ljudi koji stanuju u blizini smo doznali da su oni već upozoravali nadležne da navedeni zid nije stabilan i da je potencijalna opasnost. Dodatni argument im je i, osim nestabilnog izgleda tog samostojećeg zida, baš ta tragedija od prije dva desetljeća, jer je opet u pitanju identičan zid, isti gradski kotar, a po svemu sudeći, i isti izvođač radova.

Nakon višekratnih upozorenja, nadležne komunalne službe su u zidu izbušile nekoliko rupa za oborinske vode, no građani svejedno smatraju da to nije dovoljno i odlučili su se na ovakvu direktnu metodu upozorenja. Prolaznici sumnjičavo gledaju natpis, a neki i zaobilaze taj dio pločnika, jer očito, imajući iskustva u Splitu sa sličnim zidovima, ozbiljno shvaćaju upozorenje.