'OD KUKANJA NEMA KORISTI'

Opara predstavio drastične mjere: Rezanje plaća, smanjenje troškova i zaduživanje za 150 milijuna kuna

07.04.2020 u 12:54

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u utorak je predstavio niz mjera za suzbijanje gospodarske krize uzrokovane koronavirusom među kojima su smanjenja plaća, obustava investicija, racionalizacija troškova i ukidanje financiranja manifestacija, ali i zaduživanje koje će po svemu sudeći iznositi oko 150 milijuna kuna. Mjere je definirao njegov krizni financijsko-gospodarski tim kojeg čine stručnjaci za financije, poduzetništvo i krizni menadžment, te predstavnici poduzetnika, a na čijem čelu je sveučilišni profesor Dejan Kružić

'Brojke su jako velike i bez dodatnog zaduživanja Grad ne bi mogao omogućiti ni minimum kontinuiteta obavljanja komunalne djelatnosti. Načelno, uz pretpostavku da će za mjesec i pol stići divna vijest da se sve aktivnosti potpuno nastavljaju, manjak prihoda proračuna iznosio bi 250 do 300 milijuna kuna', kazao je Kružić.

'U krizi ne treba kukati nad sudbinom, jer od kukanja nema koristi. Planiranog proračuna u stvarnosti više nema, a stupanj ugroze javnih financija je takav da korisnici mogu računati samo na ograničenja', dodao je, kazavši da je u ovom trenutku najgore gubiti vrijeme - čak i aktivnosti s mogućim greškama bolje su od nikakvih.

Gradonačelniku, njegovim zamjenicima, intendantu kazališta i upravama splitskih komunalnih tvrtki plaća će od ovog mjeseca biti umanjena za 20 posto, pročelnicima u gradskoj upravi i ravnateljima gradskih ustanova i institucija za 15 posto, a svima ostalima za deset posto - s time da se plaće do četiri tisuće kuna neto neće umanjivati.

Andro Krstulović predstavlja paket kriznih mjera Izvor: Društvene mreže / Autor: društvene mreže

'Ovom mjerom se ne spašava grad, ali se pokazuje solidarnost', kazao je Kružić. Do kraja ove godine očekuje se smanjenje mase plaća u gradskoj upravi na razini 50 do 70 ljudi, dakle za nešto više od 10 posto, no to se ne bi postiglo otkazima nego 'drugačijim stimuliranjem'.

Gradsko vijeće na tri mjeseca već je ukinulo naknade za vijećnike, a isto će se dogoditi i za članstva u nadzornim odborima i upravnim vijećima, dok će za 20 posto biti umanjena sredstva za financiranje političkih stranaka. U vrtićima, sportskim i kulturnim ustanovama očekuje se smanjenje mase plaća za 10 posto, a u kulturi i sportu i dodatno smanjenje troškova i rashoda za 20 posto. Ukidaju se sredstva za sve manifestacije i javna događanja, a nakon završetka pandemije financirat će se samo ranije dogovoreni, međunarodni i tradicionalni gradski događaji.

  • +5
Split: Patrole Civilne zaštite po gradskim kotarevima Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Na tri mjeseca suspendiraju se sve nepokrenute javne nabave, osim hitnih i nužnih ili onih za koje su preuzete obveze kroz europske projekte. Obustavljaju se svi troškovi osim najnužnijih, masa plaća u komunalnim poduzećima također se smanjuje za 10 posto, a ukupni rashodi moraju se racionalizirati za dodatnih 15 posto. Zabranjena su sva nova zapošljavanja i naložena obustava prekovremenog rada, rada preko ugovora o djelu i drugih sličnih troškova.

Splitski proračun, inače, za ovu godinu planiran je na oko 1,2 milijardu kuna. Većina predstavljenih mjera ima rok trajanja od tri mjeseca, no očekuje se da će nakon toga biti produljene. Kao ilustrativan primjer služi i podatak da su prihodi gradskog komunalnog poduzeća Promet u prethodnom razdoblju pali za 70 posto.

'Grad pokazuje solidarnost. Ne znamo koliko će ovo stanje potrajati, ali znamo da se moraju poduzeti odlučni koraci. Sinergijski nadopunjavamo Vladine mjere, za koje sam uvjeren da će biti učinkovite, te stvaramo potencijal za borbu za oporavak, koja nam slijedi nakon što ugroza prođe. Pred nama su napori da splitsko gospodarstvo nakon izlaska iz krize ne bude spaljena zemlja', kazao je gradonačelnik Krstulović Opara.

Kazao je da će isti gospodarsko-financijski tim biti angažiran i na srednjoročnim mjerama restrukturiranja gradske uprave i poduzeća, ali i dugoročnom planu javnih i privatnih investicija te načina njihovog financiranja.

Njegov savjetnik Krešimir Budiša podsjetio je da je Grad Split već predvidio otpis komunalne naknade, zakupa javnih površina i gradskih prostora i koncesijskih naknada za poduzetnike pogođene pandemijom, jednako kao što su obustavljene i ovrhe prema građanima i odobrena odgoda plaćanja komunalnih računa, dok su naknade za vrtiće i produljeni boravak u školama ukinute.

'Sufinancirat ćemo kamate za mikrozajmove obrtima i malim poduzetnicima, te otvaranje novih radnih mjesta s četiri tisuće kuna po svakom novozaposlenom. Program samozapošljavanja u djelatnostima od strateškog gradskog interesa - primarno u proizvodnji, preradi hrane i visokoj tehnologiji - financirat ćemo s 40 tisuća kuna, vaučere za start-upove s 30 tisuća kuna, a imat ćemo i vaučere za prekvalifikaciju nezaposlenih', kazao je Budiša.