'TO JE STVAR ŽUPANIJE'

Opara o spornoj koncesiji za splitsku plažu: 'Da sam Kerum, ne bih se ni natjecao'

06.03.2018 u 14:19

Bionic
Reading

'Da sam na njegovom mjestu, ne bih se javio na natječaj', komentar je splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare na dvojbenu dodjelu koncesije nad plažom Bene tvrtki National, koju vodi nećak Željka Keruma i sin predsjednika skupštine Splitsko-dalmatinske županije Petroslava Sapunara, Igor Sapunar

Ovo tijelo unatoč žestokim prosvjedima oporbe i optužbama za 'sukob interesa i čisti kriminal' plažu smještenu unutar park šume Marjan u ponedjeljak je dodijelilo na 15-godišnje upravljanje Sapunarovoj tvrtki, koja nema ni prihoda ni zaposlenih. Time je nastavljena tradicija Kerumova upravljanja Benama: proteklih deset godina to je činila tvrtka Uvala Bene ostavivši iza sebe dug od milijun kuna i nered u prostoru, a sve tri tvrtke koje su se prijavile na prošlogodišnji natječaj vlasnički su povezane s predsjednikom Hrvatske građanske stranke (HGS). Inače i koalicijskim partnerom HDZ-a na gradskoj i županijskoj razini.

'Nisam županijski skupštinar i nisam odlučivao o tome. Ovo je nadležnost Županije i točka', kazao je Krstulović Opara nakon višekratnog inzistiranja novinara da se izjasni o ovom slučaju. Pitali su je li mu žao da Split ne upravlja ovom plažom, na što je odgovorio da 'Grad nije poduzetnik', ali i zašto se na natječaj nije prijavila gradska tvrtka Splitska obala. Pitanje je donekle naivno jer na čelu njenog Nadzornog odbora sjedi upravo - Željko Kerum.

  • +9
Otvaranje izložbe natječajnih radova za budući izgled Žnjana Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponoš

'Splitska obala nije poduzetnik, to nije poduzetnička priča. Ona se ne bavi upravljanjem, nego uređivanjem i održavanjem obalnog pojasa, a komercijalni sadržaji po natječajima i zakonima trebaju ići onima koji to zaslužuju. Puno puta sam kazao da ću podržavati poduzetnike sukladno zakonu i transparentnom poslovanju. Kad se Grad bavi poslovanjem, onda to obično završi na način kako je završavalo do sada', nije se dao splitski gradonačelnik. Ofenziva novinara dogodila se prilikom otvaranja izložbe natječajnih radova za uređenje plaže Žnjan, na kojoj su splitske gradske službe demonstrirale potpuno drugačiju filozofiju.

'Uhvatili smo se upravljanja Žnjana samo zbog nadzora da se taj prostor ne otme kontroli. Kada ga dovedemo u fazu određenu urbanističkim planom, a njega idućeg tjedna stavljamo na Gradsko vijeće i vjerojatno ćemo ga od rujna imati na snazi, Grad će se polako izvlačiti iz te priče. Kada sve bude zacementirano', otkrio je splitski gradonačelnik, koji smatra da za Kerumovu plažu Bene nije potreban jednak osigurač.

'Njome se upravlja sukladno zakonu, država ju je prepustila Županiji i to je sve što imam kazati', završio je Krstulović Opara.

  • +5
Split: Sjednica Županijske skupštine Izvor: Cropix / Autor: Mario Todorić