JOSIPOVIĆ PORUČIO PREMIJERKI

'Onome kome nije jasno da smo još u krizi nije mjesto u politici'

05.09.2011 u 17:14

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović je u razgovoru za Media servis govorio o aktualnoj političkoj situaciji te je rekao kako je očito da je zemlja još u krizi i da onome tko to ne razumije nije mjesto u politici, očito ciljajući na adresu predsjednice Vlade Jadranke Kosor koja posljednjih dana širi predizborni optimizam izjavama da je kriza prošla

'Očito nismo izašli iz krize. Kriza će trajati. Mislim da tu činjenicu ne treba koristiti kao neku kritičku praćku kojom ćemo svaki dan pucati. Jasno je da smo u krizi. Onome kome to nije jasno vjerojatno nije mjesto ni u gospodarstvu ni u politici. Suočimo se s tim, to je notorna činjenica i radimo da se to promijeni', izjavio je Josipović u razgovoru za Media servis.

Predsjednik se osvrnuo i na prepucavanja s premijerkom koja traju već neko vrijeme.

'Ove izbore dočekujem i volio bih ih promatrati kao gledatelj na nogometnoj utakmici, a što se onda događa: jedan od glavnih igrača utrčava i mene koji bih htio gledati utakmicu i grickati kikiriki, mene uvlači u utakmicu da igram, i to još za suprotnu ekipu. To je nešto što je vrlo egzotično', rekao je Josipović.

Što se tiče pozdrava generalima Gotovini i Markaču koji su uzbunili dio javnosti i zaoštrili odnose sa Srbijom, a koji se sve češće mogu čuti iz usta HDZ-ovih visokih dužnosnika nakon što ih je premijerka pozdravila na proslavi obljetnice Oluje u Kninu, Josipović napominje da je činjenica da je hrvatska Vlada sukladno međunarodnom pravu i međunarodnim obavezama učinila sve da se generali izruče. 'Sad bi se zaista činilo licemjernim  koristiti ih za prilično jeftine političke bodove. Mislim da to građani prepoznaju, sjećamo se uostalom kako je sve išlo', podsjetio je Josipović, dodavši da on smatra da je poštivanje međunarodnih obveza bilo u redu, kako u Vladi ne bi mislili da ih zbog toga optužuje.

Osvrnuo se i na priču o ljubljenju. 'Bilo bi vrlo neodgovorno raditi priče o ljubljenju i ne znam ni ja čemu, dakle malo estradiziranim temama, koje su zgodne kad su dobri odnosi i kad malo šale dobro dođe, ali očito u ovim vremenima nisu prava tema i ja se nadam da s obje strane granice razumijemo koliko su nam važni međusobni odnosi i da ćemo učiniti sve da se oni ne pokvare zbog trenutne predizborne groznice', zaključio je predsjednik.