ANDRIJA HEBRANG:

'Oni koji su slušali Sanadera krivi su kao i on'

11.04.2011 u 12:06

Bionic
Reading

'Molim pravednu kaznu za svu krivicu Sanaderovu, i bojim se da nije malena, ali nemojmo mu trpati na leđa neke stvari za koje nije sigurno da je kriv. Priznajmo svatko svoj dio krivice', rekao je Andrija Hebrang u intervjuu za Večernji list, tvrdeći da je svatko mogao reći 'ne' Sanaderu da je htio

'Sanader treba odgovarati za sve što mu se dokaže u sudskom postupku, no sad je izgleda on kriv baš za sve. Znate, svi oni koji su ga slušali u izvršenju mogućih kaznenih djela jednako su krivi kao i on jer postoji institut odbijanja naloga i institut ostavke. Kako to da su ga u nezakonitim zahtjevima slušali samo neki?', pita se Hebrang, koji broji zadnje mjesece u Saboru s obzirom da je najavio povlačenje iz aktivne politike po završetku mandata. Nije precizirao vidi li u grupaciji 'onih koji su znali' i svoju stranačku šeficu Jadranku Kosor.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a kaže da nikada nije Sanadera poslušao ako je bila riječ o nečemu s čim se nije slagao. 'On mi je znao predlagati neke stvari s kojima se nisam slagao i odmah sam ih i odbio. Ali nije mi to predlagao s namjerom da izvršim kazneno djelo u njegovo ime nego zato što ne može premijer znati o svakom području baš sve. Zato ima ministra! Premijer može iz neznanja predložiti i pitati može li se napraviti to i to, ali zato je tu ministar taj koji mora reći: 'Predsjedniče, taj i taj prijedlog ne može ići jer je protuzakonit!' Ako vi to niste rekli, bilo zato što imate neku korist od toga ili zato što vam je karijera ispred zakona, vaša krivnja je neupitna!', kaže Hebrang za Večernji list.

Još jednom kaže da se iz politike povlači zbog lošeg rezultata na predsjedničkim izborima. 'Pobijedila su ljevija gledišta, no zato se ja ne mislim mijenjati. Očito je da sam sa svojim stajalištima ostao u manjini. Imam još puno snage pa ću je usmjeriti na nešto što neće izazivati otpore', zaključio je Hebrang.

'Sramotna Josipovićeva epizoda'

Komentirao je i tekst književnice Ivane Simić Bodrožić o susretu s Ivom Josipovićem na Pantovčaku. 'Sramotna Josipovićeva epizoda gdje predsjednik države pokušava anulirati bol jedne osobe zbog nestanka njezina oca tako da joj objašnjava da ništa manje okrutni nisu bili zločini i protiv Srba najbesramnija je stvar koju smo dosad sociološki doživjeli od predsjednika. No taj slučaj pokazuje najprije potpunu neorganizaciju rada Ureda predsjednika jer je nezamislivo da prima stranku o kojoj uopće nije brifiran. To se ne događa ni u uredima boljih predsjednika općina!', ogorčen je Hebrang te zaključuje kako je susret s književnicom 'drugo poluvrijeme susreta s Tadićem u Vukovaru'.