PROSVJED MLJEKARA

'Oni kažu bude, mi bi da im sude!'

03.02.2009 u 20:24

Bionic
Reading

Kooperanti Mljekare "Staro Petrovo Selo" kojima novi vlasnici, kako kažu, za isporučeno mlijeko duguju milijunske svote, danas su prosvjedovali drugi put u dva tjedna

STARO PETROVO SELO - Stotinjak kooperanata iz Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije željelo je razgovarati s vlasnicima i upravom, ali tajnica im je prenijela da su svi službeno odsutni.

Razočarani prosvjednici iskoristili su dolazak kamiona s mlijekom te nasilno ušli u krug mljekare. Iako je pozvana policija, potrebe za intervencijom nije bilo jer su nakon jedan sat prosvjednici mirno otišli najavljujući tužbe. Povod njihovu današnjem prosvjedu neslužbene su najave kako se mljekara uskoro zatvara, objašnjava predstavnik kooperanata Požeško-slavonske županije Franjo Malčić.

"Od šefova ne dobivamo nikakve informacije, ali čuli smo kako bi petoga ovoga mjeseca mogli zatvoriti mljekaru. Ako se to dogodi, pogotovo nećemo dobiti svoj novac", kaže Malčić i dodaje kako je dio proizvođača već počeo prodavati krave, a većina ih nema novca za vraćanje kredita te je upitan nastavak proizvodnje.

Pedesetak ih je već angažiralo odvjetnika i pripremaju tužbe.

Od državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Krešimira Kuterovca doznaje se da je vlasnicima mljekare nakon nedavnog sastanka predložen stečaj s preustrojem. Tako bi se mogao pronaći novi vlasnik, a bilo bi izgleda da se i kooperantima isplate dugovi. Procjenjuje se kako bankama, državi i kooperantima mljekara duguje oko dvadeset milijuna kuna, a zbog kratkoročnih kredita, banke su joj blokirale račun.

Mljekaru "Staro Petrovo Selo" prošle je godine kupila obitelj Kolić iz Križevaca. Već je tada bila u teškoćama, a Kolići, unatoč najavama, nisu uspjeli stabilizirati poslovanje.